Bir gramdan daha düşük altın üretiminin bundan sonra yapılmayacak olması, özellikle elinde yarım gram altını olanların tedirginliğini artırdı. Finans piyasaları uzmanı İslam Memiş ise yeni dönemdeki soru işaretlerini giderdi.
Finans piyasaları uzmanı İslam Memiş, son dönemde peş peşe yayımlanan genelgeleri TRT Haber'e değerlendirdi. Konuyla ilgili değerlendirmesinde Memiş, son genelgelerin yayımlanma sebeplerine ilişkin şunları kaydetti:
“Birincisi yurt dışından ithal edilen işçiliksiz altınlarda bir kota uygulanması. İkincisi yine yurt dışından ithal edilen altın ve mücaevherat grubuna %20 mali yükümlülük yani vergi. Üçüncüsü de en az 1 en fazla da 100 gram altın basacaklar.
Önceden külçe altınlar da basılıyordu. İçerdeki cari dengeyi biraz da dengelemek için bu politikalar uygulanıyor.”
Memiş, genelgelerin belli bir süre geçerli olacağını, enflasyon tek haneye düştükten sonra tekrar normale döneceğini ise şu sözlerle aktardı:
“Vatandaş tarafından böyle bir talep var. Yani 0.25 gram, 0.50 gram tarzında. Düğünlere giden vatandaşlar bütçesine göre bunları alabiliyordu. Fiyatları etkileyen bir şey olmayacak. Ancak vatandaşlar tarafından talep devam eder diye tahmin ediyorum. Bu genelgeler de belli bir süre geçerli olabilir. Tekrar normalleşebilir, enflasyon tek haneye geldikten sonra.”
Peki elinde yarım gram altını olanlar ne yapacak?
İslam Memiş elinde 1 gramdan daha az altın bunulan vatandaşların ise herhangi bir sorun yaşamayacağının altını çizerek, konuyla ilgili şunları aktardı:
"Piyasada 1 gramın altında altın artık biraz zor bulunacak. Ancak vatandaşlarımızın elinde bulunan yarım gramlık, 0.25 gram altınlarla ilgili bir sorun yok. Kuyumculara gidip bozdurabilecekler. Dolaşımda bir problem yok. Sadece genelge yayınlandıktan sonra basımı yasak olan bir süreci konuşuyoruz.”