Altın piyasasında hareketli günler: Sektör temsilcisi yeni kararları değerlendirdi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın piyasasında hareketli günler: Sektör temsilcisi yeni kararları değerlendirdi
Doviz.com
09.08.2023 15:29

Ons altın, Fed'in gelecekteki para politikası adımını etkileyebilecek ABD enflasyon verileri öncesinde son bir ayın en düşük seviyesini test ederken, yurt içi piyasalarda altın ithalatına yönelik alınan yeni kararlar piyasaların odağına yerleşti.

Bank of China International analisti Xiao Fu, küresel piyasalarda altının dar bir aralıkta kaldığını belirterek, "Dikkatler ABD Merkez Bankası'nın eylül ayında mı yoksa bu yılın ilerleyen dönemlerinde mi faiz artırımına gideceği üzerinde." dedi.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ise salı günü yaptığı açıklamada, ekonomik verilerin yönünde ani bir değişiklik olmaması halinde Fed'in faiz oranlarını sabit bırakabileceğini söyledi.

Genellikle ekonomik risklere karşı bir koruma aracı olarak görülen altın ise son olarak derecelendirme kuruluşu Fitch’in ABD'nin kredi notunu düşürmesinin ardından dünyanın en büyük ekonomisinin genel görünümüne ilişkin endişelerden destek almış ve son 4 ayın en büyük aylık kazancını elde etmişti.

Daha uzun vadeli ABD Hazine tahvillerinin getirileri de düşerek faiz getirisi olmayan altını desteklemişti.

National Australia Bank stratejisti Baden Moore ise altında sürdürülebilir bir toparlanma için, piyasanın 2024 ABD faiz indirimleri konusunda daha fazla kesinlik görmesi gerektiğini belirterek, perşembe günü ABD TÜFE verilerinin piyasaların odağında olacağını söyledi.

Yurt içi gelişmeler

Resmi Gazete'de dün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile bazı mücevher ve kuyum ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirilmişti.

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık ise bazı mücevherlerin ithalatına yüzde 20 ek mali yükümlülük getirilmesini değerlendirmiş ve altın alımlarında ciddi bir fark oluştuğunu belirterek, üretim ve satışlarda yaşanabilecek duraksamaya işaret ederek, kuyumculuk yapamayacak hale gelecekleri uyarısında bulunmuştu.

Kararın ardından da, ons altında yaşanan gerilemeye rağmen Kapalıçarşı’da yükselişin ivmelendiği görülmüştü.

İLGİLİ HABER Gram altında "ikili kur" dönemi: Kapalıçarşı'da yükseliş, tabelada düşüş yaşanıyor Ons altında yaşanan gerilemenin etkisiyle tabela kurunda gram altın fiyatlarında hafif gerileme görülürken, altına yönelik yeni kararların ardından Kapalıçarşı’da ise yükselişin hız kazandığı görüldü. İşte altın fiyatlarındaki son durum..

Dünkü gelişmelerin ardından Borsa İstanbul’un da külçe altın ithal eden aracı kurumlara aylık kota uygulaması getirdiği bildirildi.

İLGİLİ HABER Borsa İstanbul’dan külçe altın ithalatında aracı kuruluşlara aylık kota Külçe altın ithal eden aracı kurumlara üye bazında aylık kota uygulaması getirildi.

Üreticiler altınla ilgili önlemleri değerlendirdi

Sektördeki son gelişmeleri değerlendiren Altın Madencileri Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz ise mevcut cari açığın yarısına yakınının altın ithalatından kaynaklandığının altını çizerek, “Her ne kadar Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında gerçekleştirilen altın ithalatı söz konusu kota uygulamasının dışında tutularak ihracatın aksamamasına çalışılmakta olsa da, ithalatın azalması üretim ve ihracat için gerekli hammaddenin kısıtlanması, arzın talebi karşılayamaması altın fiyatlarını yurt dışına göre daha pahalı hale getirecektir.” dedi.

Türkiye’de gelişmiş ülkelerdeki önlemlerin fazlasının kullanıldığını ifade eden Yılmaz ayrıca şunları söyledi:

“Sonuçta altın katma değeri en yüksek ürünlerin başında geliyor. Ülke olarak, 40 ton altın üreterek yılda 2,5 milyar dolarlık döviz tasarrufu sağlıyoruz. Altın madenciliğinde sahip olduğumuz avantajlarımızı iyi değerlendirip, her sene altın ithalatı için dışarıya ödediğimiz on milyarlarca doları ülkemizde yatırıma, üretime, istihdama, vergiye, ekonomik ve sosyal gelişmeye dönüştürebiliriz.

Eğer altın madenciliği teşvik edilir, yatırımların bir an önce gerçekleştirilmesi için gerekli yatırım ortamı sağlanırsa, altın üretimini önce yılda 50 tona daha sonra da 100 tona çıkarabiliriz. Bu hayal değil, rasyonel bir gerçeklik olarak karşımızda duruyor. Yeter ki, biz üreticilerin önü açılsın.”

REKLAMI KAPAT X