Altın, borsa ve mevduattan hangisi kazandıracak?: Ekonomide 2024 beklentileri

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın, borsa ve mevduattan hangisi kazandıracak?: Ekonomide 2024 beklentileri
Doviz.com
02.01.2024 09:37

Ekonomi ve piyasalar için belirsizliklerle dolu bir yılın geride kalmasının ardından uzmanlar yeni yıla ilişkin beklentilerini açıkladı.

Volatilitenin yüksek kaldığı bir yılın ardından uzmanlar, 2024 beklentilerini açıkladı. İşte 2024 yılına yönelik öne çıkan uzman beklenileri:

Doç. Dr. FİLİZ ERYILMAZ

"Hem içeride hem dışarıda yatırımcının artık para kazanması kolay olmayacak. Para kazanmanın çok zor olduğu bir yıla giriyor olacağız. 2024'te ilk başlığımız enflasyon olacak hele ki haziran ile birlikte düşecek ama ne kadar düşecek ona bakacağız. Enflasyona bakacağız. Bence en çok konuşacağımız başlık ekonomik büyüme olacak. OVP'ye göre yüzde 4 ama Merkez Bankası'na göre yüzde 2,225 bandında. Beklenilenden ne kadar daha güçlü büyüyeceğiz ya da ne kadar az büyüyeceğiz. Bunun hem para hem maliye politikasını nasıl şekillendireceğinin önemli olacağı kanaatindeyim."

PROF. DR. SİNAN ALÇIN

"Başta seçim öte yandan hem Ortadoğu'da hem Rusya-Ukrayna arasında öte yandan belki Çin'le Tayvan arasında çıkabilecek yeni çatışma riskleri de hesaba katıldığında ciddi manada riskli bir dönem. 2024 yılı küresel ekonomide resesyon beklentilerinin de açık tutulduğu bir dönem. 2024 yılında da sadece yeni bir yıla girmiyoruz yeni bir döneme doğru gidiyoruz."

METE YÜKSEL

"Birkaç enstrüman var elimizde. Hisse senetlerinden başlayacak olursak 2023 yılında enflasyonu yendi mi? Yenemediler. Borsa endeksine bakıyoruz. Yüzde 30 yukarı gitti yüzde 62 enflasyon varken enflasyonun yarısı kadar bir getiri sağlamış. Önümüzdeki yıl için de 2024 için hisse senetlerinden daha iyi bir performans beklemiyoruz enflasyonu aşamayacak bir performans görüyoruz. Şu an cazibesi olan tek enstrümen TL vadeli mevduat. Stopaj sonrası bile yüzde 41'lik enflasyon beklentisinde 5 puan reel faiz vaat ediyor ve ana para kaybı riskiniz yok."

DR. TUĞBERK ÇİTİLCİ

"2024 yılında öne çıkabilecek enstrüman arasında evet Borsa İstanbul'un potansiyeli bulunuyor yanına bir de altın ön planda olacak. Özellikle ons altın Fed'in politikaları ile beraber martta bi faiz indirimi de devreye alındığında bir 2400 potansiyeli bulunuyor. Bu durumda da gram altında yeni zirvelerle beraber 2300-2350 bölgelerine doğru bir hareket potansiyeli devreye girebilir."

İLGİLİ ANALİZ Altın fiyatları yeni yıla nasıl başladı?: 2024’te takip edilecek seviyeler Ons altın, 2023 yılını 2063 USD seviyesinde kapattıktan sonra 2024 yılına kritik direnç olan 2070 eşiğinde başladı.
İLGİLİ HABER Bitcoin yeni yıla hızlı girdi Kripto piyasasında 2023 sonunda yaşanan ralli, 2024'ün ilk işlem gününde de etkisini devam ettirdi. Buna göre lider kripto para birimi Bitcoin, Nisan 2022'den bu yana ilk kez 45 bin doların üzerine çıktı.
REKLAMI KAPAT X