Altın, Fed toplantısına saatler kala tırmanışa geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın, Fed toplantısına saatler kala tırmanışa geçti
Doviz.com
20.09.2023 17:55

Fed gününe yatay hareketler ile başlayan altın fiyatları, ABD Merkez Bankası’nın faiz kararının açıklanmasına saatler kala yönünü yukarı çevirdi.

Piyasaların Fed yetkililerinin faizleri sabit tutmasına kesin gözüyle baktığı bir ortamda, altın fiyatlarında yukarı yönlü ivmelenme hız kazandı.

Kaynak: Doviz.com - Altın Fiyatları

Buna göre, ons altın TSİ 17.39 itibarıyla %0,57 artışla 1.942,41 dolardan işlem görürken; gram altın ise %0,57 artışla 1.687,38 lira seviyesinden fiyatlandı.

Son günlerde petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonist baskıları tetiklemesiyle altın fiyatlarında bir geri çekilme hakimdi. Ancak petrol fiyatlarındaki artışın durması, piyasalardaki enflasyon tedirginliklerinin de yatışmasını sağladı.

Petrol fiyatlarının gevşemesinde ise Rus petrol şirketi Gazprom Neft Başkanı Alexander Dyukov'un petrol piyasasının bir kıtlıkla karşı karşıya kalınması halinde OPEC+ grubunun harekete geçeceğini söylemesi etkili oldu.

İLGİLİ HABER Gazprom: Petrol piyasasında arz açığı olursa OPEC+ harekete geçer Rus petrol şirketi Gazprom Neft Başkanı Alexander Dyukov, petrol piyasasının bir kıtlıkla karşı karşıya kalınması halinde OPEC+ grubunun harekete geçeceğini söyledi.

UBS analisti Giovanni Staunovo ise altın fiyatını destekleyen temel katalizörlerden birinin de altına yönelmeye devam eden merkez bankalarından gelen güçlü talep olduğunu söyledi.

Staunovo ayrıca Fed'in verilere bağlı yaklaşımını sürdürmesini beklediğini belirterek, kısa vadede altın fiyatlarının belirli bir bantta yatay kalacağını öngördü.

ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz ise piyasanın ABD Merkez Bankası’nın kararını güvercin algılaması durumunda dolar endeksinde 103 seviyesine doğru bir geri çekilme beklediğini belirterek, “Bu senaryoda, ons altın tarafında önce 1970, sonra 1990 dolar seviyesine doğru yükselişler görülebilir." dedi.

Eryılmaz, şahin fiyatlama olması durumunda ise ons altında 1900 doların altına sarkmaların gündeme gelebileceğini belirtti.

İLGİLİ HABER Sahne yeniden Fed'in: Piyasalar hangi senaryoya nasıl tepki verir? ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı faiz kararı ve Başkan Powell'ın vereceği mesajlar yatırımcıların odağındaki yerini korurken, uzmanlar ABD Merkez Bankası’nın olası hamlelerinin sonuçlarını değerlendirdi.

Yatırımcılar ise özellikle saat 21.30’da Powell’ın konuşmalarından yılın geri kalanında ek bir faiz artışı olasılığının ne kadar güçlü olduğuna yönelik ipuçları bulmayı bekleyecek.

İLGİLİ HABER Küresel piyasalarda FED günü: Faiz kararı saat kaçta açıklanacak, beklenti ne yönde? Küresel piyasaların merakla beklediği gün geldi. ABD Merkez Bankası (FED) bugün FOMC toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak. Peki, FED faiz kararı saat kaçta açıklanacak, beklenti ne yönde? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X