Küresel piyasalarda FED günü: Faiz kararı saat kaçta açıklanacak, beklenti ne yönde?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Küresel piyasalarda FED günü: Faiz kararı saat kaçta açıklanacak, beklenti ne yönde?
Doviz.com
20.09.2023 08:54

Küresel piyasaların merakla beklediği gün geldi. ABD Merkez Bankası (FED) bugün FOMC toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak. Peki, FED faiz kararı saat kaçta açıklanacak, beklenti ne yönde? İşte detaylar..

Yatırımlarına yön vermeyi bekleyen birçok kişi, ABD Merkez Bankası'nın eylül ayına yönelik alacağı faiz kararını bekliyordu.

FED ise para politikası kapsamında dün başladığı faiz toplantılarını bugün sona erdirecek ve saat 21.00 itibarıyla kritik faiz kararı açıklayacak.

Analistlerin faiz beklentisi ne yönde?

Altın, dolar, borsa ve kripto paralar üzerinde de etkili olması beklenen karar öncesinde analistlerin faiz beklentisi de belli oldu.

Para piyasalarında Fed'in bugün gerçekleştireceği FOMC toplantısında faizi sabit bırakacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Buna göre CME FedWatch aracı, faizlerin sabit bırakılma ihtimalinin %99 olarak fiyatlandığını gösteriyor.

Kaynak: CME FedWatch

Ancak piyasaların asıl odağındaki konu yılın geri kalanında nasıl adımlar atılacağı olacak. Bu konudaki belirsizlik ise sürüyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, ilk faiz indiriminin Haziran 2024 toplantısında olabileceğinin öngörüldüğünü aktaran analistler, Fed'in 2024'te ne kadarlık bir gevşeme planladığının ise belirsiz olduğunun altını çiziyor.

Bu sebeple faiz kararının ardından paylaşılacak politika metni ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarından "Banka'nın gelecek dönemde nasıl bir yol izleyeceğine" ilişkin ipuçları aranacak.

Kritik karar öncesinde piyasalarda son durum

Piyasaların risksiz faiz oranı olarak takip ettiği 10 yıl vadeli ABD tahvil faizi ise kritik karar öncesinde dün %4,37 seviyesine yükselerek 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeyi test etti.

Doların performansını küresel çapta ölçen dolar endeksi ise kesintisiz bir şekilde 9 haftadır devam eden yükselişini 10. haftaya taşıyıp taşıyamayacağı konusunda temkinli bir seyir izlemeye başladı. Buna göre dolar endeksi bugün saat 08.30 itibarıyla 104,80 seviyesinden işlem görüyor.

Tahvil faizlerinin son 16 yılın zirvesinde olması da güçlü dolar temasının bir süre daha devam edebileceğine işaret ediyor. Dolar karşısında euro ve sterlin pariteleri ise sırası ile 1,0684 ve 1,2393 seviyelerinden fiyatlanıyor.

Sabit faiz getirisi olmayan ons altın 1,930 dolar seviyelerinden fiyatlanırken, Bitcoin bu sabah yeniden 27 bin dolar seviyesinin üzerinden işlem görüyor.

İLGİLİ HABER Altın fiyatları 2 haftanın zirvesinde yatay seyirde Küresel piyasalarda ons altın 2 haftanın en yüksek seviyelerinde yatay bir seyir izlerken, yatırımcılar yarın ABD Merkez Bankası ile başlayacak olan bu haftaki merkez bankası toplantılarını beklemeye başladı.

Brent petrol fiyatları da ABD kaya petrol üretiminin zayıf kalmasının, Suudi Arabistan ve Rusya'nın ay başında üretim kesintilerini uzatmasından kaynaklı arz endişelerini artırmasıyla dün 10 ayın yeni en yüksek seviyesini gördükten sonra ABD'nin gerekirse stratejik rezervleri satabileceklerini söylemesinin ardından 93,02 seviyesinden işlem görüyor.

İLGİLİ HABER Petrol fiyatlarında korkutan yükseliş Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintilerini uzatmasının ardından ABD'nin zayıflayan kaya petrolü üretimi, arz endişelerini tetikleyerek brent petrolün 95 dolar seviyesinin üzerini test etmesine sebep oldu.
Etiketler: fed faiz FOMC jerome powell
REKLAMI KAPAT X