Altın fiyatları 2 haftanın zirvesinde yatay seyirde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları 2 haftanın zirvesinde yatay seyirde
Doviz.com
19.09.2023 11:28

Küresel piyasalarda ons altın 2 haftanın en yüksek seviyelerinde yatay bir seyir izlerken, yatırımcılar yarın ABD Merkez Bankası ile başlayacak olan bu haftaki merkez bankası toplantılarını beklemeye başladı.

ABD, İngiltere, Türkiye ve Japonya'nın hafta içinde alacağı önemli faiz kararları öncesinde 105,06 seviyesine kadar yükselen dolar endeksinin 104,73 seviyelerine kadar gerilemesi altını denizaşırı alıcılar için daha cazip hale getirdi.

CME'nin FedWatch aracına göre, Fed'in çarşamba günü faiz oranlarını değiştirmeme ihtimali %99 olarak fiyatlanırken, kasım ayına yönelik faiz artış beklentisi ise %31 oldu.

Kaynak: CME FedWatch

Bu sebeple piyasalar yarınki faiz kararının ardından özellikle Fed Başkanı Powell'ın konuşmaları sonrasında gelecek dönemlerdeki faiz beklentilerini yakından takip edecek.

Scorpion Minerals analisti Michael Langford ise Fed Başkanı Powell'ın konuşmasında muhtemelen enflasyon risklerinin ortadan kalkmadığını belirteceğini ancak enflasyon için bekle ve gör modunda olduklarını vurgulayacağını söyledi.

Langford ayrıca dünya genelinde benzin ve dizel stoklarının düşük olmasının ve artan petrol fiyatlarının kısa vadeli enflasyon hedefleri için önemli bir risk oluşturduğunu söyledi.

İLGİLİ HABER Brent petrol yılın zirvesinden işlem görüyor Brent petrol, arz endişeleri ve Çin talebindeki toparlanmayla yılın zirvesinden işlem görüyor.

Fed'in enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını daha fazla artırması halinde ise sabit faiz getirisi olmayan altının cazibesinin daha da azalabileceği belirtiliyor.

Londra merkezli danışmanlık şirketi CRU analisti Kirill Kirilenko ise konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Güçlü tüketici harcamaları ve sıkı iş gücü piyasasının etkisiyle enflasyonun giderek daha yapışkan hale gelmesi durumunda, Fed faizleri daha uzun süre yüksek tutmak ve hatta hedefe getirmek için çalışmak zorunda kalabilir" dedi.

Krilenko altın boğalarının ise Fed baskısı altında bir yükseliş rallisi başlatmakta zorlanabileceğini söyledi.

İLGİLİ ANALİZ Gram altın kırdığı direnç üzerinde kalıcı olabilecek mi? Geçtiğimiz haftanın son gününde ons altın çok anlamlı bir noktadan tepki yükselişi kaydederek haftayı 1923,94 USD seviyesinden kapattı. Bu sayede gram altın da 1720 TL seviyesinden gelen alçalan trend üzerinden haftalık kapanış aldı. Acaba gram altın kırdığı bu alçalan trendin üzerinde bu hafta kalıcılık gösterebilecek mi? Bu soru ile ilgili ipuçlarını hep birlikte arayalım dilerseniz.
REKLAMI KAPAT X