Petrol fiyatlarında korkutan yükseliş

Okuma Süresi: 2 Dakika
Petrol fiyatlarında korkutan yükseliş
Doviz.com
19.09.2023 16:02

Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintilerini uzatmasının ardından ABD'nin zayıflayan kaya petrolü üretimi, arz endişelerini tetikleyerek brent petrolün 95 dolar seviyesinin üzerini test etmesine sebep oldu.

ABD Batı Teksas Intermediate petrol fiyatları saat 15.45 itibarıyla %1,15 artışla 92,71 dolara yükselirken, küresel petrol göstergesi olan Brent petrol fiyatı 95,48 dolara kadar çıktıktan sonra 94,85 dolardan fiyatlandı. Böylelikle her iki gösterge de 10 ayın yeni zirvesine ulaşmış oldu.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) ise pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin petrol üretiminin ekim ayında günlük 9,393 milyon varile (bpd) düşme riski olduğunu belirtmişti. 

Bu açıklama ise Suudi Arabistan ve Rusya'nın bu ay 1,3 milyon varillik arz kesintisini yıl sonuna kadar uzatmasının ardından geldi.

İLGİLİ HABER Brent petrol’de ateşi Rusya yaktı: Kasım 2022’den sonra ilk kez 90 dolar aşıldı Brent petrol, Rusya’nın petrol ihracatı kısıntısını yıl sonuna kadar uzatacağını açıklamasının ardından Kasım 2022’den sonra ilk kez 90 doların üzerine çıktı.

OANDA analisti Kelvin Wong ise bu gelişmelerin arz sıkışıklığına ilişkin endişeleri alevlendirdiğini belirterek, WTI petrol vadeli işlemlerinde 89,90 doların oldukça önemli bir kısa vadeli destek görevi göreceğini söyledi.

National Australia Bank analistleri ise konuyla ilgili bir müşteri notunda, Suudi Arabistan Enerji Bakanı'nın pazartesi günü yaptığı konuşmanın ardından yaşanan dalgalanmaya atıfta bulunarak, "Petrolün aşırı alım bölgesine yükselmesi piyasayı bir düzeltmeye karşı savunmasız bırakıyor" dedi.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman ise pazartesi günü OPEC+ grubunun petrol arzında kesintiye gitmesini savunarak, uluslararası enerji piyasalarının oynaklığı sınırlamak için hafif bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söylemişti. Enerji Bakanı Salman Çin talebi, Avrupa'nın büyümesi ve merkez bankalarının enflasyonla mücadele adımlarının da petrol fiyatlarında kritik öneme sahip olacağını belirtmişti.

Bu gelişmelerin ardından petrol yatırımcıları ise ABD, İngiltere, Türkiye, Japonya, İsviçre ve Norveç merkez bankalarının faiz kararlarını beklemeye başladı.

İLGİLİ HABER Kriz kahini Roubini'den "faiz artışlarına devam" çağrısı Ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) faiz artışlarına devam etmesi gerektiğini belirtti.

Ancak, PVM Energy'den Tamas Varga, önemli ölçüde daralan arz sonrasında merkez bankalarının faiz kararlarının petrol piyasası üzerinde beklendiği kadar etkili olmayabileceğini söyledi.

REKLAMI KAPAT X