Altın, Fed tutanakları öncesinde yön arayışında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın, Fed tutanakları öncesinde yön arayışında
Doviz.com
22.02.2023 09:44

Altın fiyatları, daha fazla faiz artırım olasılığını değerlendirmek için beklenen ABD Merkez Bankası'nın son toplantı tutanakları öncesinde yön arayışına girdi.

Gram altın bugün saat 09:30 itibarıyla %0,01 artışla 1.113,26 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,05 artışla ons başına 1.835,28 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri ise %0,13 artışla ons başına 1.844,90 seviyesinden işlem görüyor.

Külçe altın enflasyona karşı bir koruma aracı olarak görülürken; yükselen faiz oranları, sabit getirisi olmayan altının cazibesini son dönemlerde azaltmıştı.

City Index'te kıdemli piyasa analisti olan Matt Simpson ise bir dizi güçlü ekonomik verinin ardından artan faiz beklentilerine rağmen altın fiyatlarının çok da kötü bir durumda olmadığını söyledi.

Salı günü açıklanan veriler ise ABD'de ekonomik aktivitenin şubat ayında beklenmedik bir şekilde toparlanarak son sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaştığına işaret etti. Bu ise ABD ekonomisinin dirençli ve iş gücü piyasasının sıkı olmaya devam ettiğini gösterdi.

Ancak Simpson, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yatırımcılar FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) tutanaklarındaki şahin ipuçlarına daha duyarlı olacak ve bu da altın fiyatları üzerinde baskıyı artırabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Simpson, piyasaların daha yüksek bir nihai Fed faizini yeniden fiyatlandırma olasılığının da göz önüne bulunması gerektiğini belirtmesine rağmen altının öngörülebilir gelecekte 1.900 doları test etmeden önce 1.800 doları test etme ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtti.

Fed'in son toplantı tutanakları ise bugün TSİ 22:00'da açıklanacak. 

ABD Merkez Bankası son olarak 31 Ocak-1 Şubat toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artırmıştı. Bu toplantının ardından para piyasaları, Fed'in gösterge faiz oranlarını mayıs ayına kadar %5'in üzerine çıkarmasını ve temmuz ayında %5,352 ile zirve noktaya ulaştırmasını bekliyor.

Bu gelişmelerin ışığında gösterge ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. 

REKLAMI KAPAT X