Altın fiyatları 3 haftanın zirvesinde

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatları 3 haftanın zirvesinde
Doviz.com
10.05.2024 14:09

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimine başlamasına yönelik beklentileri destekleyen ABD verilerinin ardından haftanın son işlem gününde 3 haftanın en yüksek seviyesine yükseldi.

ABD'de dün istihdam piyasasına ışık tutan işsizlik maaşı verileri açıklandı. Açıklanan veriye göre ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 4 Mayıs ile biten haftada 231 bin kişiyle geçen yılın ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Bu da ülkedeki işgücü piyasasının soğuduğuna işaret ederek altın fiyatlarında yükseliş yaşanmasına sebep oldu.

Bu kapsamda ons altın fiyatı haftanın son işlem gününde saat 14.00 itibarıyla yüzde 1,19 primle 2 bin 374 dolardan fiyatlandı.

Aynı saatlerde Dolar/TL ve ons altın fiyatı üzerinden hesaplanan gram altın ise yüzde 1,38 artışla 2 bin 465 liradan işlem gördü. Bu rakamlar ise altın fiyatlarının son 3 haftanın zirvesine çıktığını gösterdi.

Altın fiyatları, nisan ortasındaki rekor seviyeden sonra bir miktar geri çekilse de bu yıl genelinde yüzde 15’e yakın artış göstermişti.

Analistler ise teknik açıdan altının ons fiyatında gelecek dönemlerde 2 bin 400 ve 2 bin 450 dolar seviyelerinin direnç, 2 bin 350 ve 2 bin 300 dolar seviyelerinin destek noktaları olarak takip edilmesi gerektiğini söyledi.

ANZ Group tarafından paylaşılan bir notta, altının yıl sonuna kadar ons başına 2 bin 500 dolara yaklaşabileceği öngörüldü. Konuyla ilgili notta ayrıca değerli metalin yükselişinin Çin’den gelen güçlü talebin desteğiyle devam edebileceği belirtildi.

Dünya Altın Konseyi de son paylaştığı raporda, altın fiyatlarının nisan ayında tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasında Çin ve diğer merkez bankalarının alımlarının etkili olduğunu aktarmıştı.

İLGİLİ HABER Dünya Altın Konseyi: Stagflasyon riskleri artıyor Dünya Altın Konseyi, altın fiyatlarının nisan ayında tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasında Çin ve diğer merkez bankalarının alımlarının etkili olduğunu aktardı.

Bakan Şimşek’ten altın kotasına ilişkin açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise bugün yaptığı açıklamada Türkiye’de altın ithalatına uygulanan kotaya ilişkin şunları söylemişti:

“Altına yönelik bir kota uygulamasına gittik. Çıkar çevreleri memnun değil. Kusura bakmasınlar. Bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz, ondan sonra bir köşede atıl olacak duracak. Bunun neresi memleketin menfaatine? Vatandaşlarımızın tercihine saygılıyım. Ama biz kaynaklarımızı etkin bir şekilde yatırıma, üretime, istihdama, ihracata dönüştüreceğiz."

Diğer değerli metallerde son durum

Öte yandan, altın fiyatlarındaki yükselişe diğer değerli metallerin de eşlik ettiği görüldü. Buna göre ons gümüş %1,31 değer kazanarak ons başına 28,70 dolara yükseldi.

Doviz.com analisti Osman Bayrak ise ons gümüşte bu hafta 28,90 dolar üzerinde gelebilecek bir haftalık kapanışın yükselişin devamı için önemli olacağını bildirdi.

Bu seviye üzerinde kalınmasa bile fibo 0,236 seviyesi olan 27,96 dolar seviyesinin korunmasının da yükseliş adına pozitif algılanabilecek bir durum olduğunu belirten Bayrak, olası geri çekilmelerde 26,87 dolar ve 26 dolar seviyelerinin takip edileceğini söyledi.

Diğer değerli metallerden platin %0,66 artışla 991,25 dolara çıkarken, paladyum ise %1,72 artışla 987,87 dolara yükseldi.

İLGİLİ ANALİZ Altın/gümüş rasyosunda dikkat çekici hareketler Değerli metal yatırımcıları yatırım yaptıkları emtiayı takip ederken bir taraftan da altın/gümüş rasyosunu yakından incelemektedir. Bu hafta altın/gümüş rasyosunda görülen hareketler ise bu rasyonun önemini gözler önüne sermektedir.

 

 

REKLAMI KAPAT X