Altın fiyatları 7 haftanın en büyük kazancına hazırlanıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları 7 haftanın en büyük kazancına hazırlanıyor
Doviz.com
02.02.2024 10:11

Altın fiyatları, ABD tahvil getirilerindeki düşüşün etkisiyle son yedi haftanın en büyük kazancını elde etmeye hazırlanıyor. Yatırımcılar ise bugün açıklanacak ABD istihdam verilerini bekliyor.

Ons altın, haftanın son işlem gününde yatay bir performans ile 2 bin 55 dolar seviyesinden işlem görürken gram altın ise 2 bin 14 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesinden fiyatlanıyor. Son artışa göre gram altındaki haftalık yüzde 3'e yakın yükseliş ise altın fiyatlarının 7 haftanın en büyük kazancını elde etme yolunda olduğunu gösteriyor. 

Öte yandan ABD Hazine tahvillerinin getirileri, yıl başından bu yana en düşük seviyeye geriledikten sonra Asya işlemlerinde yatay bir seyir izledi.

Buna göre ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi dün 10 baz puan düşüşle yüzde 3,817 seviyesine inmesinin ardından son olarak yüzde 3,887 seviyesinden fiyatlandı.

Kaynak: Tradingview

Altında Fed etkisi

Altın fiyatlarındaki yükseliş son olarak ABD Merkez Bankasının (Fed) kritik faiz kararı öncesi makroekonomik verilerle desteklenmiş ve gram altın 2 bin lira sınırını aşmıştı.

Ancak Fed, politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutarken, Powell da para politikası kararlarının açıklanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, marta kadar faiz indirimi için gereken güven düzeyine ulaşılmasının muhtemel olmadığını aktardı.

İLGİLİ HABER Fed yılın ilk faiz kararını açıkladı! ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından yeni yılın ilk faiz kararını açıkladı.

Para piyasalarında, Powell öncesi Fed'in ilk faiz indirimine martta başlama ihtimali yüzde 60’a yakın bir seviyeden fiyatlanırken, söz konusu açıklamaların ardından beklentiler yüzde 36,5'e geriledi.

Mevcut görünümde Fed’in mayıs toplantısında yüzde 60 ihtimalle faiz indirimine başlayacağı fiyatlanıyor.

Kaynak: CME Fedwatch

Beklentilerdeki bu öteleme ise altındaki yükselişin dün durmasına sebep olmuştu. Ancak dün ABD’de açıklanan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları altının yeniden güç kazanmasını sağladı.

Buna göre ABD tarafında açıklanan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 213.000 kişilik beklentiye karşılık 224.000 kişi olarak açıklandı. Bu da ABD istihdamındaki zayıflığa işaret ederek altına yönelik alımların artmasını sağladı.

Bu gelişmelerin ardından piyasalar, ABD’de bugün TSİ 16.30'da açıklanacak tarım dışı istihdam verilerini beklemeye başladı. Ekonomistler ocakta tarım dışı istihdamın 180 bin artacağını tahmin ediyor.

Tarım dışı istihdamın tahminlerin altında kalması, son günlerde zayıflayan faiz indirimi beklentilerinin yeniden kuvvetlenmesine destek olarak altındaki yükselişi destekleyebilir. Tersi senaryoda ise beklentilerin üzerindeki bir istihdam verisi faiz indirimi beklentilerini öteleyerek altın fiyatlarının yükselişinde engel oluşturabilir.

İLGİLİ HABER Fed yılın ilk faiz kararını açıkladı! ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından yeni yılın ilk faiz kararını açıkladı.
REKLAMI KAPAT X