Gram altın tüm zamanların zirvesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın tüm zamanların zirvesinde
Doviz.com
31.01.2024 18:29

Gram altın, kritik Fed kararı öncesinde 2 bin lirayı aşarak tüm zamanların zirvesine çıktı.

Dünya Altın Konseyi'nin küresel altın talebinin geçen yıl yüzde 3 artışla 4 bin 898 tonu aşarak rekor seviyeye ulaştığını bildirmesinin ardından ABD’de açıklanan makroekonomik verilerin desteğiyle ons altın 15 Ocak’tan bu yana ilk kez 2050 doların üzerine çıktı.

Ons altındaki yükselişin desteğiyle fiyatı ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise tarihinde ilk kez bankalararası piyasada 2 bin liranın üzerinde fiyatlandı.

Dünya Altın Konseyi’nin “Altın Talep Eğilimleri 2023” raporunda, tüm segmentler eklendiğinde geçen yıl toplam altın talebinin 2022 yılına kıyasla yüzde 3 artarak 4 bin 898,8 ton ile rekor seviyeye ulaştığı belirtilmiş ve dünyada devam eden çatışmalar ve ticari gerilimlere ek olarak bu yıl 60’ın üzerinde ülkede genel seçimlerin yapılacak olmasının altın talebini ve fiyatları desteklemesinin beklendiği paylaşılmıştı.

İLGİLİ HABER WGC: Küresel altın talebi 2023'te rekor seviyeye ulaştı Dünya Altın Konseyi (WGC), küresel altın talebinin geçen yıl yüzde 3 artışla 4 bin 898 tonu aşarak rekor seviyeye ulaştığını bildirdi.

Dünya Altın Konseyi’nin raporunun ardından ise ABD'de özel sektör istihdamının tahminlerin altında kaldığını gösteren ADP Araştırma Enstitüsü'nün, Stanford Digital Economy Lab iş birliğiyle hazırladığı ocak ayına ilişkin ulusal istihdam raporu yayımlandı.

Fed’in faiz artışlarında daha önce sıklıkla gerekçe olarak gösterdiği istihdam piyasasının güçlü olması tezini çürüten veri, faiz indiriminin zamanlamasına yönelik beklentilerin erkene alınmasını destekleyerek altındaki yükselişte önemli bir katalizör oldu.

Buna göre verinin ardından Fed’in faiz artırımlarına mart ayında başlamasına piyasalar tarafından %60 ihtimal verilmeye başlandı. Haftanın ilk günlerinde para piyasalarındaki fiyatlamalarda bu oran yüzde 50'nin altına kadar gerilemişti.

Kaynak: CME Fedwatch

Bu gelişmelerin ardından piyasalarda gözler ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün Türkiye saati ile 22.00'de açıklayacağı yılın ilk faiz kararına çevrildi.

Bugünkü toplantıda bankanın yüzde 5,25-5,50 bandındaki faizlerde değişikliğe gitmemesi beklenirken, Powell'ın açıklamaları ve karar metni detaylarında faiz indirimlerine ne zaman başlanacağına ilişkin yönlendirmeler piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

İLGİLİ ANALİZ Kritik FED toplantısı öncesi altında son durum Bugün değerli metal fiyatlarını doğrudan etkileme gücü olan kritik FED toplantısı olması sebebi ile altının son görünümünü analiz edeceğiz.
REKLAMI KAPAT X