Altın fiyatları için en büyük risk

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları için en büyük risk
Doviz.com
13.03.2024 16:32

Altın fiyatları, ABD TÜFE verilerinin ardından yaşanan kayıpların bir kısmını telafi etti. Piyasa katılımcıları ise altın fiyatları için en büyük risk unsurunu açıkladı.

ABD'de şubat ayında beklentilerin üzerinde gelen enflasyon sonrası ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerine bu yıl başlayacağı yönündeki beklentiler haziran ayından sonraya ötelenmeye başladı.

Bu durumun ardından ise altın fiyatlarında bir miktar geri çekilme yaşandı. Ancak, yeni güne bu kayıplarını telafi ederek başlayan ons altın, haftanın üçüncü işlem gününde yüzde 0,23 artışla 2163,64 dolara çıktı. Ons altın ve dolar/TL’deki yükselişin desteğiyle gram altın ise 2232 liradan fiyatlanarak rekor seviyesine yakın kalmayı sürdürdü.

Altın fiyatları için en büyük risk

ActivTrades analisti Ricardo Evangelista ise ABD'den beklenenden daha yüksek gelen enflasyon raporunun ardından art arda dokuz gün süren yukarı yönlü hareketlerin sonlandığını belirterek, “Enflasyondaki bu beklenmedik artış, finansal piyasaları hemen etkileyerek ABD dolarında kazançlara ve hazine getirilerinde artışa yol açtı ve sonuç olarak külçe fiyatını etkiledi.” dedi.

Evangelista, enflasyonist sürprizin odağı tekrar ekonomik verilere kaydırdığını ve Fed'in faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin bir miktar yeniden ayarlanmasına neden olduğunu da belirterek, Fed'in ilk faiz indirimini haziran ayından sonraya erteleyebileceğini ifade etti. Bu senaryonun altın fiyatları için en büyük risk unsuru olduğunu da aktaran Evangelista, yatırımcıların artık ekonomik verileri daha yakından takip etmesi gerekeceğini söyledi.

Tacirler Yatırım: Altındaki geri çekilmeyi teknik bir düzeltme olarak okuyoruz

Tacirler Yatırım tarafından paylaşılan günlük bültende ise altın fiyatlarının genel görünümüne ilişkin şunlar paylaşıldı:

Kaynak: Tacirler Yatırım

“Beklentilerin üzerinde gelen ABD TÜFE verileri değerli metallerde baskı yaratırken, dokuz günlük aralıksız yükseliş serüvenini sonlandıran ons altın günü 2158,22$ seviyesinden düşüşle kapattı. Ons altındaki bu geri çekilmeyi teknik bir düzeltme olarak okuyoruz. Geri çekilmenin sürmesi durumunda 2145,54$ ve 2114,93$ düzeltme seviyeleri takip edilecek. Faiz indirim sürecine yaklaşıldıkça alternatif getirilerde düşüş eğiliminin belirginleşmesini ve değerli metallerdeki güçlü seyrin korunmasını bekliyoruz.”

İLGİLİ HABER Darphane altın üretiminde çift vardiyaya başladı Altın talebindeki güçlü artış sonrası elinde ziynet altını kalmayan birçok kuyumcu, son günlerde talepleri karşılayamamaya başladı. Bu durum ise Darphane’nin altın üretiminde çift vardiyaya geçmesine yol açtı.
REKLAMI KAPAT X