Altın fiyatları kritik veri öncesinde haftaya yükselişle başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları kritik veri öncesinde haftaya yükselişle başladı
Doviz.com
11.09.2023 10:36

Altın fiyatları, Fed'in yılın ilerleyen dönemlerinde faiz adımlarını etkileyebilecek kritik ABD enflasyon verisi öncesinde dolar endeksindeki gerilemenin desteğiyle haftaya yükselişle başladı.

Buna göre ons altın, TSİ 10.30'da %0,49 artışla 1.928,20 dolardan işlem görürken; gram altın ise %0,64 artışla 1.666,58 lira seviyesinden fiyatlandı.

City Index'in analisti Matt Simpson ise altın fiyatlarının seyri ile ilgili açıklamasında, “Fed'in sıkılaştırma döngüsünü tamamladığına dair bahislerle ABD dolarının düşmeye devam ettiğini görürsek, ons altın 1.900 dolar seviyesinin üzerindeki yerini koruyabilir” dedi.

Altının, kırılması kolay olmayan önemli bir teknik seviye olan 200 günlük hareketli ortalamasından destek bulduğunu da söyleyen Simpson ayrıca ABD enflasyonunun düşük çıkması halinde bunun dolar üzerinde daha fazla baskı yaratabileceğini de sözlerine ekledi.

Çarşamba günü açıklanacak olan ağustos ayı ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin ise Fed'in bu yılın kalan kısmına yönelik faiz kararları üzerinde etkileyici olması bekleniyor.

KCM Trade Baş Piyasa analisti Tim Waterer da, artan enerji fiyatları sayesinde enflasyon rakamlarının yukarı yönlü hareket edebileceğini ve bunun da Fed'in kasım ayında 25 baz puanlık bir hamle daha yapma ihtimalini canlı tutabileceğini söyledi.

Öte yandan dolar endeksi %0,5 ve gösterge 10 yıllık tahvil faizleri %0,3 düşerek; sabit getirisi olmayan altını denizaşırı alıcılar için daha cazip hale getirdi.

Waterer konuyla ilgili bir notunda, "Değerli metal muhtemelen 1.950 dolar seviyesini tekrar zorlamak için getirilerdeki geri çekilmeden destek bulacak" değerlendirmesinde bulundu.

Ancak ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD’de enflasyonun düşüşe geçtiğini belirterek, Avrupa’nın ABD’den daha kötü durumda olduğunu söyledi.

Buna göre Yellen, "ABD’de enflasyon verileri çok iyi, enflasyon gerçekten düşüyor gibi görünüyor. Güçlü bir iş gücü piyasası bağlamında enflasyonun düşebileceği bir patika var" ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Yellen: Avrupa, ABD’den daha kötü durumda ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD’de enflasyonun düşüşe geçtiğini belirterek, Avrupa’nın ABD’den daha kötü durumda olduğunu söyledi.

Enflasyondaki düşüş beklentileri sonrasında Reuters teknik analisti Wang Tao ise ons altının 1.930 dolarlık direnci aşmakta zorlanabileceğini söyledi.

İLGİLİ ANALİZ Gram altında oluşan dirence dikkat Gram altın, ons altında görülen geri çekilmenin de etkisi ile geçtiğimiz haftayı 1655 TL seviyesinden kapattı. 1720 TL zirvesinden başlayan bu düşüş hareketi böylece yedinci haftasını tamamlamış oldu. Bu düşüş esnasında oluşan alçalan trend ise gram altın yatırımcısının dikkat etmesi gereken bir direnç olarak karşımıza çıktı.
REKLAMI KAPAT X