Altın fiyatlarına ABD’den destek: Gözler Fed tutanaklarında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatlarına ABD’den destek: Gözler Fed tutanaklarında
Doviz.com
24.05.2023 16:21

Altın fiyatları, ABD borç tavanına ilişkin müzakerelerde henüz anlaşma sağlanamamasının desteğiyle yükselişe geçerken; yatırımcılar, Fed’in faiz patikası hakkında fikir verebilecek son toplantıya ait tutanakları beklemeye başladı.

ABD Başkanı Joe Biden ve Kongre Cumhuriyetçilerinin temsilcileri, salı günü borç tavanının yükseltilmesine yönelik bir başka tur görüşmeyi daha çözümsüz bir şekilde sonlandırdı.

Bu gelişme ise belirsizlik ortamının sürdüğüne işaret ederek, altın fiyatlarındaki yükselişi tetikledi.

Buna göre, ons altın TSİ 16.15 itibarıyla 1.979,75 dolardan işlem görürken, gram altın ise %0,31 artışla 1.264,16 lira seviyesinden fiyatlandı.

Kapalıçarşı'da gram altın fiyatı ise dolar/TL’de yaşanan yükselişin de desteğiyle 1.423,30 seviyelerinden işlem gördü.

Ons altın, birkaç Fed yetkilisinin merkez bankasının faiz artırım planına sadık kalacağını öne sürmesiyle geçen hafta yaklaşık 6 haftanın en düşük seviyesinden işlem görüyordu.

Ancak ABD borç tavanı görüşmelerindeki tıkanıklık nedeniyle hisse senetlerinin düşüşe geçmesi ve altın gibi güvenli liman varlıklarına olan ilginin artması değerli metalin son dönemdeki kayıplarının bir kısmını telafi etmesini sağladı.

Capital Economics Emtia Ekonomisti Edward Gardner ise güçlenen doların altın fiyatları üzerinde baskı oluşturmasına rağmen güvenli liman alımlarının değerli metali 2.000 dolar seviyesine yakın tuttuğuna atıfta bulunarak, ABD'deki bölgesel bankacılık sorunlarının azalması ve borç tavanı konusunda anlaşmaya varılması halinde altının satış baskısı altında kalabileceğini söyledi.

Gardner ayrıca altın fiyatlarının böyle bir senaryoda Capital Economics'in yıl sonu tahmini olan 1.950 doların altına inebileceğini belirtti.

Kinesis Money analisti Rupert Rowling ise konuyla ilgili paylaştığı bir notunda, "Şimdilik altın, ABD borç görüşmelerinde ilerleme kaydedilmemesi nedeniyle daha fazla düşme ihtimali olmayan, ancak fiyatları ons başına 2.000 dolar eşiğinin üzerine çıkarmak için yeni bir katalizöre ihtiyaç duyan bir konumda." değerlendirmesinde bulundu.

Bu gelişmelerin ardından yatırımcılar ise altın fiyatlarının kısa vadeli seyri hakkında daha fazla fikir sahibi olabilmek için Fed’in gecelik faiz oranını çeyrek puan artırarak %5-%5,25 aralığına yükselttiği son toplantıya ait tutanakları beklemeye başladı. Fed'in toplantı tutanakları bugün TSİ 21.00'de yayımlanacak.

Toplantı tutanakları öncesinde piyasalar ise Fed’in bir sonraki toplantıda faizleri sabit bırakma ihtimalini %69,5 olarak fiyatlıyor.

REKLAMI KAPAT X