Altın fiyatlarında ABD enflasyonu bekleyişi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatlarında ABD enflasyonu bekleyişi
Doviz.com
12.09.2023 11:29

Altın fiyatları, Fed'in bir sonraki faiz kararına ilişkin ipuçları vermesi beklenen çarşamba günü açıklanacak enflasyon rakamları öncesinde yatay seyretti.

Fed'in beklenen faiz kararı öncesinde yol gösterici olabilecek ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri çarşamba günü açıklanacak.

Metals Focus analisti Harshal Barot, çekirdek enflasyonun yapışkan kalmasının altını baskı altında tutabileceğini belirterek, "Enflasyonun, belirli bir süre boyunca düşmesi beklense de, şimdi o kadar hızlı düşmeme ihtimali var, bu da Fed'e faizleri daha uzun süre tutma seçeneği veriyor." dedi.

New York Fed'in pazartesi günü yayımladığı rapora göre, Amerikalıların enflasyona ilişkin genel görüşleri, kira ve gıda gibi temel ihtiyaçların fiyatlarında artış öngörmelerine rağmen ağustos ayında çok az değişiklik gösterdi.

CME FedWatch aracına göre piyasalar ise Fed'in 19-20 Eylül'deki politika toplantısında faizleri sabit tutma olasılığını %93 olarak fiyatlamaya başladı. Ancak kasım ayında bir faiz artışı olasılığı %42 oldu.

Fed'in enflasyonu bastırmak için faizleri daha da artırması halinde ise faiz getirmeyen altına olan talebin azalabileceği düşünülüyor.

Altının kazançlarını sınırlayan dolar endeksi ise TÜFE verileri öncesinde bir miktar değer kazanarak, altın fiyatlarının gerilemesindeki bir diğer katalizör oldu.

ABC Refinery'den Nicholas Frappell ise konuyla ilgili açıklamasında, "TÜFE rakamının aynı seviyede ya da biraz daha yüksek gelmesi, ons altın üzerinde kısa vadeli bir baskı yaratabilir." dedi.

REKLAMI KAPAT X