Altın fiyatlarında Fed baskısı: Ons altın 2 haftanın en düşüğünde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatlarında Fed baskısı: Ons altın 2 haftanın en düşüğünde
Doviz.com
17.05.2023 14:03

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası yetkililerinden gelen son yorumların bu yıl faiz indirimi beklentilerini boşa çıkarmasının ardından son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Dolar endeksi altı haftanın en yüksek seviyesine ulaşırken, altın ise güvenli bir liman olarak dolarla rekabet ediyordu. Ancak para birimindeki artışlar, külçeyi denizaşırı alıcılar için daha az cazip hale getirdi.

Buna göre, ons altın TSİ 14.00 itibarıyla 1.987,97 dolardan işlem görürken, dolar/TL'deki yükselişin etkisiyle gram altın ise 1.263,01 lira seviyesinden fiyatlandı.

Kapalıçarşı'da gram altın fiyatı ise 1.480 seviyelerine kadar çıktıktan sonra 1.366 liradan işlem gördü. 

UBS analisti Giovanni Staunovo ise bazı piyasa katılımcılarının hala Fed'in bir faiz artırımı daha yapmasını beklediğini belirterek, bu durumun ise altın üzerinde baskı yarattığını söyledi.

Faiz indirimlerini tartışmak için henüz erken olduğunu belirten bir diğer isim ise Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee oldu. Buna göre Goolsbee, bankacılık sektöründeki gerilim nedeniyle mayıs ayında alınan faiz artışı kararının da zor bir karar olduğunun altını çizdi.

Reuters teknik analisti Wang Tao ise Fed yetkililerinin bu söylemlerinin ardından ons altın fiyatının 1.985 dolardaki desteğini kırarak 1.975 dolara kadar gerileyebileceğini belirtti.

Ancak, ABD'nin borçlarını ödeyemeyeceğine dair süregelen korkular ve bunun ekonomik yansımaları altın fiyatlarına bir zemin oluşturarak, fiyatlardaki düşüşün sınırlı kalmasını sağladı.

Ayrıca, UBS analisti Staunovo, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, altının ons fiyatının 2.200 dolara ulaşmasını beklediklerini ancak fiyatlardaki bir sonraki yükselişin muhtemelen Fed'in tonu daha güvercin olmaya başladığında gerçekleşeceğini söyledi.

CME FedWatch aracı da, bu gelişmelerin ardından Fed'in haziran ayında faizleri 25 baz puan artırma ihtimalini %20'nin üzerinde fiyatlamaya başladı.

Tıklayın: Kuyumcular seçimin etkisiyle hareketlenen altın fiyatlarını değerlendirdi (Videolu)

REKLAMI KAPAT X