Altın fiyatlarında Noel Baba Rallisi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatlarında Noel Baba Rallisi
Doviz.com
26.12.2023 10:54

Altının ons fiyatı küresel çapta değer kaybeden dolar ve ABD tahvillerinin desteğiyle yükselirken, gram altın ise yılın son haftasında rekor tazeledi.

Ons altın, saat 10.45 itibarıyla yüzde 0,56 yükselişle 2064,44 dolardan fiyatlanırken; ons altın ve dolar/TL'nin değerindeki yükselişle gram altın ise gün içi işlemlerde yeni zirvesini 1949 liraya taşıdı. Değeri ons altın ve dolar/TL'ye göre hesaplanan gram altın, şu dakikalarda ise yüzde 0,99 kazançla 1945,45 liradan kendisine alıcı buldu.

Ons altın, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan PCE fiyat endeksinde beklenenden daha zayıf bir okuma yapılmasının ardından son seanslarda güçlü bir artış kaydetmişti.

İLGİLİ HABER ABD'de öncü enflasyon göstergesi beklentilerin altında kaldı ABD'de çekirdek PCE (kişisel tüketim harcamaları) kasım ayında aylık ve yıllık bazda beklentilerin altında kaldı.

Fed'in 2023 yılı için son toplantısında verdiği güvercin sinyallerin ardından gelen okuma ise Fed’in Mart 2024'e kadar faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceği umutlarını artırdı.

Bu kapsamda CME FedWatch aracı da piyasa katılımcılarının Mart 2024'te 25 baz puanlık bir indirim için %70'in üzerinde bir ihtimali fiyatladığını gösterdi.

Kaynak: CME Fedwatch

Küresel çapta dolar endeksinde yaşanan gerileme de altının son yükselişinde önemli bir itici güç oldu. Buna göre 107 seviyesinin üzerine kadar çıkan dolar endeksinin 101,27 ile son beş ayın en düşük seviyesine gerilediği görüldü.

Bilgi Notu: Noel Baba Rallisi nedir?

Noel Baba Rallisi aslında Noel tatili yaklaşırken hisse senedi piyasasındaki yükselişi ifade eder. Bu rallilerin çoğu Noel tatilinden önceki haftada meydana gelirken, 25 Aralık’tan başlayarak 2 Ocak’a kadar da devam edebilmektedir.

Noel Baba rallisini açıklamaya çalışan teoriler arasında ise tatil ruhunun yarattığı yatırımcı iyimserliği ve tatil ikramiyelerinin yatırıma dönüşmesi yer almaktadır.

Başka bir teori ise bu dönemde yükselişlerin sebebini bireysel yatırımcılara bağlamaktadır. Buna göre bu dönemin fon yönetim şirketleri gibi kurumsal yatırımcıların tatil yapmaya gittiği zaman olduğunu belirtenler, bireysel yatırımcıların piyasalarda genellikle daha iyimser tarafta olduğunu savunmaktadır. Bu durumun ise varlık fiyatlarına olumlu yansıdığı düşünülmektedir.

İLGİLİ HABER 2024 yılında altın ve gümüşü ne bekliyor? Uzmanlar, küresel faiz artırım döngülerinde sona gelindiğine yönelik beklentilerin ortasında altın ve gümüş için 2024 yılı beklentilerini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X