Altın fiyatlarındaki yükselişe ABD freni

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatlarındaki yükselişe ABD freni
Doviz.com
30.11.2023 13:58

Altın fiyatları, Fed'in faiz patikasını şekillendirebilecek ABD verileri öncesinde bugün ılımlı bir geri çekilme yaşadı. Ancak, faiz artırımlarında sona gelindiğinin fiyatlanması altında üst üste ikinci aylık kazanca hazırlanılmasına destek oldu.

Ons altın, 2.047 dolarla 5 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından haftanın 4. işlem gününde temkinli bir seyir izledi. Buna göre ons altın, saat 13.45 itibarıyla yüzde 0,32 düşüşle 2.037 dolardan işlem gördü.

Bugün gerçekleşen gerilemeye rağmen ons altın aylık bazda ise yüzde 2,30 kazanç sağladı. Altın fiyatlarındaki aylık bu artış ise üst üste ikinci yükselişe işaret etti.

Analistler ise ABD ekonomisinin yumuşak iniş yapabileceği ihtimalinin varlık fiyatları üzerinde etkili olduğunu bu sebeple makroekonomik göstergelerin yakından takip edildiğini ifade etti.

Bu kapsamda Fed'in yakından izlediği enflasyon göstergelerinden biri olan Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi (çekirdek PCE) bugün piyasa katılımcılarının odağına yerleşti. PCE verisindeki artışın bir önceki aya göre hız keserek, yüzde 0,2'ye gerilemesi bekleniyor.

Kritik veri öncesinde piyasa katılımcıları ise Fed’in aralık ayında faizleri sabit bırakmasına yüzde 95,8 ihtimal veriyor. Mart ayı başlarında faiz indirimi ihtimali ise yüzde 46 olarak fiyatlanıyor.

Kaynak: CME Fedwatch

İLGİLİ ANALİZ Altın fiyatlarındaki sert yükselişin teknik görünümü Ons altın, 2005 USD’de bulunan kritik direncini sert şekilde yukarı kırması sonrasında 2050 USD seviyesini test etti. Peki, yaşanan bu yükseliş teknik açıdan incelendiğinde ortaya nasıl bir tablo çıktı?

Gram altın zirveye yakın

Değeri ons altın ve dolar/TL'nin fiyatına göre hesaplanan gram altın ise hem dolar kurundaki hem de ons altındaki ılımlı gerileme sonrasında tarihi zirvesinden bir miktar geri çekildi. Buna göre gram altın, haftanın dördüncü işlem gününde yüzde 0,53 düşüşle 1.891 liradan fiyatlandı.

Fiziki piyasalarda ise gram altın 1.928 liradan, çeyrek altın 3.152 liradan, cumhuriyet altını 12.970 liradan satılmaya başlandı.

İLGİLİ HABER Gram altın 2 bin lirayı görecek mi?: Uzmanlar yorumladı Ons altın ve dolar/TL’nin fiyatıyla hesaplanan gram altının 1900 lirayı test etmesinin ardından piyasa katılımcıları gram altına yönelik tahminlerini paylaştı.
REKLAMI KAPAT X