Gram altın 2 bin lirayı görecek mi?: Uzmanlar yorumladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altın 2 bin lirayı görecek mi?: Uzmanlar yorumladı
Doviz.com
29.11.2023 14:38

Ons altın ve dolar/TL’nin fiyatıyla hesaplanan gram altının 1900 lirayı test etmesinin ardından piyasa katılımcıları gram altına yönelik tahminlerini paylaştı.

ABD'de enflasyonun yavaşladığını gösteren veriler, Fed'in faiz artırımlarını tamamladığına ilişkin beklentileri desteklerken, ABD dolarının zayıflamasına ve tahvil faizlerinde düşüşe yol açmıştı.

Bu düşüş sonrası 3 ayın en düşük seviyesine yakın seyreden dolar endeksi ve düşen tahvil faizleri ise altının ons fiyatının son 7 ayın en yüksek seviyesine taşınmasına destek oldu.

Fed'in politikası kilit rol oynuyor

ING Emtia Stratejisti Ewa Manthey ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, zayıf dolar ve düşük tahvil faizlerinin altını yukarı taşımaya devam ettiğini belirterek, Fed'in politikasının gelecek aylarda altın fiyatlarında kilit rol oynamaya devam edeceğini söyledi.

Manthey, ABD dolarının gücünün ve Fed'in sıkılaşmasının bu yılın büyük bir bölümünde altın piyasası üzerinde baskı yarattığını da belirterek, yükselen faizlerin, herhangi sabit bir faiz sunmayan altın için genel olarak olumsuz olduğunu aktardı.

Ons altında 2024 beklentisi

Fed'in 2024'ün 2. çeyreğinde faiz indirimlerine başlamasının beklendiğini, bunun da altın fiyatlarındaki yükselişini destekleyeceğini kaydeden Manthey, "Altın fiyatlarının gelecek yıl tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasını ve 4. çeyrekte ons fiyatının ortalama 2.100 dolara ulaşmasını bekliyoruz." dedi.

İLGİLİ HABER Fed üyesinden faiz indirimi sinyali Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonun önümüzdeki üç ila beş ay içinde düşmeye devam etmesi halinde Fed'in faizleri düşürmeye başlayabileceğini belirtti.

Gram altında beklentiler ne yönde?

Yurt içinde piyasa katılımcıları ise konuyu Ekonomim’den Şenay Zeren’e değerlendirdi. Buna göre piyasa katılımcılarının gram altına yönelik öngörüleri şöyle oldu:

Yılın son günlerinde 2000 TL test edilebilir - Samet Zağlı / Ata Yatırım

“ABD tahvil faizlerindeki düşüş ve global piyasalarda 2024 için oluşan zayıf dolar beklentisi, altına olan talebi artırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz 2 haftada gördüğümüz yukarı yönlü hareket, bu hafta başında da devam etti ve gram altın 1900 TL seviyelerine ulaştı. Sert hareketlerin ardından önümüzdeki günlerde bazı düzeltme hareketleri bekleyebiliriz; ancak yukarı yönlü trendin önümüzdeki ay da devam edeceğini ve yılın son günlerinde 2000 TL seviyesinin test edilebileceğini düşünüyorum.”

2024 ilk çeyrekte gram altında 2000 TL test edilebilir - Vahap Taştan / Yatırım Finansman

"Fed-FOMC’den uzun zaman sonra ilk defa faiz indirimine ilişkin bir yorum geldi. Bu da Fed’de aslında 2024 yılı ortalarına doğru başlayacak bir tartışmayı da şimdiden başlatmış oldu. Faizlerdeki gerileme ile birlikte, 2 yıllık ABD tahvil faizi son 4 ayın en düşüğüne geriledi. Reel faizlerin de gerilemesi, ons altında dün 2050 dolar fiyatlamasını beraberinde getirdi. Gram altın tarafında şu an 1900 TL fiyatlanıyor. Ons altın bir süre 2000 dolar üzerindeki tutunmasını koruyabilir. Gram altının diğer bacağı olan dolar/TL’deki görünüm ve beklentileri de hesaba katarsak 2024 yılı ilk çeyreğinde gram altında 2000 TL seviyesinin test edilebileceği görüşündeyiz."

Gram altında yukarı potansiyel sürecek - Rıdvan Baştürk / Baştürk Finansal Danışmanlık

"Gram altının iki bileşeni olan ons altın ve dolar kurunda son dönemde yukarı hareketlerin ön planda olduğunu görüyoruz. Bu hareketler gram altını neredeyse her gün yeni rekor seviyelere çıkarıyor.

Dolar kurundaki yükselişlerin devamını bekliyorum. Bu durum gram altını destekleyecektir.

Ons altın tarafında da yükselişler devam ediyor. Her ne kadar Ortadoğu riski azalsa da ons altındaki yükseliş dikkat çekici. Burada dolar endeksi ve 10 yıllık faizde yaşanan baskı ons altını güçlendirdi. Fakat ABD’de enflasyon riskinin yeniden gündeme geleceğini ve dolar endeksi ve faiz tarafında yeniden yükselişler olacağını düşünüyorum. Seviye olarak 2070 dolar çok kritik bir eşik. Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı ve bu yıl banka krizi döneminde 2070 test edilmiş ve düşüşler yaşanmıştı. Bu bölge geçilmediği sürece yeniden bir düşüş ihtimali mevcut. Fakat geniş resimde görünüm pozitif olduğu için düşüşlerde alım talebi gelecektir.

Yukarıdaki düşüncelerimi birleştirdiğimde, gram altında yukarı potansiyelin süreceğini düşünüyorum. Bu aşamada bir seviye belirtmek doğru olmayacaktır. Çünkü dolar kurunun ne kadar yükseleceği burada belirleyici olacaktır. Özellikle dolar kuruna bağlı olarak gram altında 2000 ve üzeri seviyelerin görülmesi muhtemel olacaktır."

İLGİLİ ANALİZ Altın fiyatlarındaki sert yükselişin teknik görünümü Ons altın, 2005 USD’de bulunan kritik direncini sert şekilde yukarı kırması sonrasında 2050 USD seviyesini test etti. Peki, yaşanan bu yükseliş teknik açıdan incelendiğinde ortaya nasıl bir tablo çıktı?
REKLAMI KAPAT X