Altın haftaya kayıpla başladı: Analistler gram altında takip edilecek yeni seviyeleri açıkladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın haftaya kayıpla başladı: Analistler gram altında takip edilecek yeni seviyeleri açıkladı
Doviz.com
07.10.2024 10:18

Altın fiyatları ABD tarım dışı istihdam verisinin açıklanması sonrası yeni haftaya bir miktar geri çekilerek başladı. Peki, altındaki gerilemenin ortasında yeni haftada takip edilecek seviyeler neler? İşte detaylar..

Fed'in dört yıl aranın ardından aldığı ilk faiz indirimi kararı sonrasında piyasalar faiz indirimi patikasının nasıl şekilleneceğini fiyatlamaya başlamıştı. Bu beklentilerin ortasında İsrail ile İran arasında tırmanan gerilim, altın fiyatları üzerinde hareketliliğe neden olmuş ve altın fiyatları yeni rekor seviyelere ulaşmıştı. 

Bu yükselişin ardından ekonomistlerin 150 binlik artış beklentisine karşı 254 bin ile beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşen ABD tarım dışı istihdam verisi ise altın fiyatlarında kısmi bir gerileme yaşanmasına yol açtı.

Açıklanan veri sonrası 1 Ekim tarihinde 2 bin 673 dolara kadar çıkan ons altın yeni haftaya 2 bin 643 dolar seviyesinden başladı. Ons altındaki gerilemenin etkisiyle geçtiğimiz hafta 2 bin 940 liraya ulaşan gram altın ise psikolojik eşik olan 2 bin 900 liranın hemen üzerinde 2 bin 909 liradan işlem gördü.

Altın fiyatları bu yıl şu ana kadar yaklaşık yüzde 28 artmış ve ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin başlaması, jeopolitik gerginlikler ve merkez bankalarından gelen güçlü taleple desteklenerek 14 yılın en büyük yıllık artışına doğru ilerlemişti.

Çin altın alımlarını 5. ayda da pas geçti

Çin Merkez Bankası’nın pazartesi günü yayımladığı resmi verilere göre ise Çin, eylül ayında beşinci ay üst üste altın alımını durdurdu. Bunun başlıca nedeninin ise altın fiyatlarındaki artış olduğu kaydedildi.

WisdomTree Emtia Stratejisti Nitesh Shah ise konuyla ilgili paylaşımında, "Daha yüksek altın fiyatlarıyla, PBOC yeni alımlara ara vermeye devam ediyor. Ancak, küresel faiz oranlarının düşmesi ve jeopolitik gerginliklerin artmasıyla birlikte, fiyat düşüşü için bir süre beklemeleri gerekecek gibi görünüyor. Önümüzdeki yıl fiyatların ons başına 3 bin doların üzerine çıkacağına dair tahminimiz göz önüne alındığında, merkez bankası pozisyonları daha erken oluşturmayı düşünebilir" dedi.

İLGİLİ HABER BofA gelecek yıla ilişkin altın fiyat tahminini açıkladı Bank of America, altının ons fiyatının gelecek yıl 3 bin dolara yükseleceğini öngördü.

Altın yatırımcısı ABD enflasyonunu bekleyecek

Altında yükselişin devam etmesi için yatırımcılar ise merkez bankalarının alımlarının yanında bu hafta perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verilerini takip edecek.

7 Kasım’da açıklanacak olan Fed kararı öncesinde, bu hafta açıklanacak enflasyon verileri, Fed’in faiz indirimi patikası hakkında yatırımcılara daha fazla ipucu sunacak.

Analistlere göre yüksek enflasyon rakamları Fed’in gevşeme politikasına ilişkin belirsizlikleri artırma potansiyeli taşırken, beklentilerin altında gelebilecek veri altın fiyatlarının yükselişine yeniden ivme kazandırabilir.

Bu hafta açıklanacak enflasyon verilerinde manşet TÜFE’nin yüzde 2,5’ten yüzde 2,3’e gerilemesi, ağustos ayında yüzde 3,2 olan yıllık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 3,1 seviyesine inmesi bekleniyor.

İLGİLİ ANALİZ Bu hafta piyasaların takip edeceği 4 önemli gelişme Piyasalar bu hafta başta ABD enflasyon verisi olmak üzere Fed toplantı tutanaklarını, başlayacak olan üçüncü çeyrek kazanç sezonunu ve Türkiye’ye ilişkin işsizlik verisini takip edecek.

Gram altında takip edilecek seviyeler

Doviz.com analisti Osman Bayrak ise ons altında görülen kararsız mumların etkisi ile gram altının da dar bir yatay bölgede sıkışmış görüntü çizdiğini belirterek, “Teknik anlamda 2949 TL seviyesi yukarı geçilmeden yeni bir yükseliş hareketi beklemek çok anlamlı görünmemektedir. Önümüzdeki günlerde gelebilecek olası bir 2950 TL atağı gram altını psikolojik eşik değer olan 3000 TL’nin üzerine taşıyabilir fakat yatay bölgede gram altın 2880 TL seviyesi altına sarkar ise oluşan yapı bozularak kısa vadede yaşanabilecek bir tepki yükseliş ihtimali de azalabilir.

Yaşanan jeopolitik gelişmeler ve ABD tarafında gelecek ekonomik veriler muhakkak ki altın üzerinde ezber bozan hareketlerin yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle yatırımcıların her iki yönde de gelebilecek hareketlere hazır olması gereken günlere girmiş bulunuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

İLGİLİ ANALİZ Altında yükselen volatilite nasıl yorumlanmalı? Ons altın son dönemde artan jeopolitik risklerin ışığında yükselişler kaydetse de gün kapanışları itibarıyla yüksek volatiliteli kararsız mumlar görülmektedir. Bugün son günlerde yaşanan kararsız mumları yorumlamaya çalışacağız.
REKLAMI KAPAT X