Altın haftayı düşüşle kapatmaya hazırlanıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın haftayı düşüşle kapatmaya hazırlanıyor
Doviz.com
14.10.2022 11:55

Altın fiyatları, ABD TÜFE verisi sonrasında Fed'in gelecek dönemlerde daha fazla faiz artışına gideceği beklentisiyle, haftayı düşüşle kapatmaya hazırlanıyor.

Gram altın, ons altındaki düşüşün etkisiyle 983 lira seviyesine indikten sonra, 992,82 lira seviyesinde dengelenerek işlem görüyor.

Ons altın, 1.645 dolar seviyesine indikten sonra, ons başına 1.661,38 dolar seviyesinden yatay işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri ise, %0,51 düşüşle ons başına 1.668,3 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Altın fiyatları böylelikle haftayı düşüşle kapatmaya hazırlanıyor.

Yükselen faiz oranları bu yıl altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırarak, altın fiyatları üzerinde önemli bir baskı oluşturmuştu.

Altın fiyatları, ABD TÜFE verisinin eylül ayı için beklenenden daha yüksek açıklanmasının ardından perşembe günü önemli bir destek seviyesi olan 1.645 dolara kadar indi.

Analistler altının, Fed’in faiz oranlarını yükseltmeye devam ettikçe, güçlenebilecek dolar karşısında daha fazla baskısıyla karşılabileceğini belirtiyor.

Diğer değerli metaller de benzer sebeplerle haftayı düşüşle kapatmaya hazırlanıyor.

Gümüş bu hafta %7'e yakın gerilerken, platin %1,2 değer kaybetti.

Bakır fiyatları ise yükselişe geçti

Dünya genelinde zayıflayan ekonomik büyüme, bu yıl endüstriyel metal fiyatları üzerinde de ciddi bir baskı oluşturmuştu.

Ancak piyasaların, perşembe günü ABD enflasyonunun zirve yaptığına dair umutlarını yükseltmesiyle, riskli varlıklarda yükseliş başladı.  

Özellikle bakır, ABD TÜFE verisi sonrasındaki riskli varlıkların yükseliş hareketinden önemli oranda faydalandı.

Bakır vadeli işlemleri perşembe günü %1 yükseldi ve haftayı %2'nin üzerinde artışla kapatmaya hazırlanıyor.

Rusya'ya yönelik yaptırımların arz sıkıntısına yol açmaya başladığına dair işaretler de bakır fiyatlarının yükselmesine sebep oldu. Arz sıkıntısının, önümüzdeki dönemlerde de bakır fiyatlarını desteklemesi bekleniyor.

Analistler ayrıca, dünyanın en büyük bakır madencisi Codelco'nun, arz koşullarının sıkılaşmasını gerekçe göstererek Avrupalı alıcılara yüksek kazançlarla bakır sattığı duyurdu.

REKLAMI KAPAT X