Altın kotası sonrası gümüş ithalatında rekor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın kotası sonrası gümüş ithalatında rekor
Doviz.com
25.12.2023 17:23

Sektör temsilcileri, gümüş ithalatıyla altındaki kota uygulamasının delinmeye çalışıldığını ve bu yolla haksız kazanç elde edilmiş olabileceğini öne sürdü.

Altın ithalatı cari açığın genişlemesinde en büyük etmenlerden biri olarak öne çıkarken yeni ekonomi yönetimi getirdiği kota önlemiyle ithalatın önüne geçmeye çalıştı. Ancak maden piyasası uzmanları gümüş ithalatında, altın ithalatına getirilen kota sonrası kırılan rekorlara dikkat çekerek ithalat kotasının gümüş ile bypass edilip edilmediğinin araştırılmasını istedi.

Ne olmuştu?

Ağustosta altın ithalatına yönelik getirilen kota Mücevher İhracatçıları Birliği üyelerinin talepleri sonrasında eylül başında gevşetildi. Mücevher ihracatçısı firmaların hammaddeye erişmelerine imkân sağlanması amacıyla Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası’na kota tahsis edildi. İhracatçı şirketler iki bankaya ayın ilk 5 iş günü içerisinde, fiili ihracı bir önceki ay içerisinde gerçekleştirilen mücevher ihracatına ilişkin Gümrük Beyannameleri ile satın almak istedikleri işlenmemiş altın miktarını bildirerek başvuruda bulunabiliyor. Bankalardan ihracatçılara ihtiyacı olan altın, uluslararası piyasalarla aynı koşullarda temin ediliyor. Ağustos başında uygulanmaya başlayan kota ile yıl içinde aylık 68,33 tona kadar çıkarak rekor kıran altın ithalatının azaltılması hedeflendi. Kotanın devreye girmesiyle Borsa İstanbul verilerine göre temmuzda 38,14 ton olan altın ithalatı ağustosta 21,22 tona, eylülde 15 tona geriledi. Ancak izleyen aylarda yeniden yükselişe geçerek ekimde 23,18 tona, kasımda ise 22,31 tona çıktı.

İLGİLİ HABER Altın ithalatında kota gevşetildi! Mücevher İhracatçıları Birliği, ihracatçıların altın kotasından etkilenmeyecek şekilde yetkilendirilmiş bankalar üzerinden altın temin edebileceğini açıkladı.

Gümüş ithalatından rekor

Altın ithalatı kota ile dengelenmeye çalışırken dikkat çekici gelişme ise gümüş ithalatında yaşandı. Yine Borsa İstanbul verilerine göre altın ithalatına kotanın devreye girdiği ağustostan sonra gümüş ithalatında rekor seviyeler görülmeye başlandı. Eylülde 206,8 ton, ekimde 131,4 ton, kasımda ise tarihinin en yüksek ithalatına denk gelen 188,1 tonluk gümüş ithalatı gerçekleştirildi. 2022 yılının tamamında 833,9 ton gümüş ithalatı yapılırken bu yılın 11 ayındaki gümüş ithalatı 990,83 tona ulaştı.

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın aktardığına göre bu veriler, hem ekonomi yönetiminin hem de maden piyasası uzmanlarının dikkatini çekti. Kıymetli maden piyasası uzmanlarının verdiği bilgiye göre gümüş külçe ithalatı 1000 tona ulaşırken bu ithalata karşılık gerek takı gerek ev eşyası olarak bu kadar üretimin olup olmadığı sorgulanıyor. Bunun tespitinin zor olduğunu belirten uzmanlar, önemli soru işaretleri yaratan tablonun izaha muhtaç olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanların iddiasına göre ithalat miktarı, gümüş takı veya gümüş ev eşyası ihracatı olarak gösteriliyor ve bu ihracata karşılık gelen dövizle ihracatçıya sağlanan maliyet avantajı kullanılarak altın ithalatı yapılıyor.

İlgili habere göre maden piyasası kaynakları, altın ithalatına kota uygulaması nedeniyle iç piyasa fiyatının dış piyasa fiyatına göre 50-55 dolar/ons veya 2500 dolar/ kilogram olmasının, mamul gümüş ürün ihracatının altın külçe ithalatında kullanılmasıyla büyük kazanç elde edildiğini öne sürdü. Piyasa uzmanları yaklaşık iki aydır altının dış piyasa fiyatına göre iç piyasa fiyatı arasındaki farkın 2500 dolar/kilogramdan 1250 dolar/ kilograma gerilemesinin gerekçesinin de bu ithalat yöntemi olabileceğine dikkat çekti. Yıl sonuna yaklaşılmış olması nedeniyle altın ithalatının azalmasıyla bugünlerde altının iç piyasa fiyatı ile dış piyasa fiyatında 2500 dolar/kilogram fark oluştuğunu söyleyen kaynaklar altın ithalatına konulan kotanın kaldırılması, bu konudaki bypass işlemlerini de önleyebileceğini ve böylece bazılarının haksız kazançlarının önüne geçilebileceğini dile getirdi.

REKLAMI KAPAT X