Altın, kritik istihdam verisi öncesinde son 1,5 ayın en kötü haftasını yaşadı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın, kritik istihdam verisi öncesinde son 1,5 ayın en kötü haftasını yaşadı
Doviz.com
04.08.2023 10:54

Altın fiyatları, bu hafta bir dizi güçlü ekonomik verinin Hazine getirilerini dokuz ayın en yüksek seviyesine çıkarmasının ardından yatırımcıların merakla beklediği ABD istihdam raporu öncesinde son 1,5 ayın en kötü haftasını geçirdi.

İstihdam ve diğer ekonomik verilerin enflasyonda düşüşe işaret etmesinin ardından uzun vadeli ABD Hazine tahvil getirilerinin kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmanmasıyla perşembe günü 11 Temmuz'un en düşük seviyesine gerileyen ons altın, bu hafta şimdiye kadar %1'den fazla düşüş kaydetti.

SMC Global Securities Emtia Araştırmaları Başkan Yardımcısı Vandana Bharti ise ABD’den gelen güçlü verilerin, Fed'in faiz oranlarını artırmaya devam edeceğine dair beklentileri artırdığını ve bunun da altın üzerinde daha fazla baskı yarattığını söyledi.

Altın fiyatlarındaki gerilemede etkili olan bir diğer faktör ise İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararı ve kararın ardından konuşan BoE Başkanı Bailey’in şahin açıklamaları oldu.

Buna göre BoE, politika faizini 14. kez artırarak faizleri son 15 yılın zirvesine çıkardı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey ise faiz kararının ardından enflasyonu kontrol altına alma mücadelesinin sona erdiğini ve faiz oranlarının daha fazla artmayacağını söylemek için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Sabit bir getirisi olmayan altın fiyatlarının karşılaştığı satış baskısı ise yüksek faiz ortamı tedirginlikleriyle artış gösterdi.

Bu gelişmelerin ardından yatırımcılar da, ABD ekonomisinin gücü hakkında daha fazla ipucu vermesi beklenen, TSİ 15.30’da açıklanacak olan tarım dışı istihdam (NFP) verilerini beklemeye başladı.

KCM Trade analisti Tim Waterer, konuyla ilgili açıklamasında, "Altının ilerleme kaydetmeye başlaması için muhtemelen doların Tarım Dışı İstihdam rakamlarına ters tepki verdiğini görmemiz gerekecek." dedi.

OANDA analisti Kelvin Wong ise altın fiyatları için 1.925 doların kısa vadede önemli bir destek olduğunu ve bu seviyenin altına inildiğinde, değerli metalin 200 günlük hareketli ortalaması olan 1.895 dolara gerileyebileceğini söyledi.

REKLAMI KAPAT X