Altın piyasasında hareketlilik: Kapalıçarşı’da satışlar ikiye katlandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın piyasasında hareketlilik: Kapalıçarşı’da satışlar ikiye katlandı
Doviz.com
11.05.2023 09:53

Küresel gelişmelerin altın fiyatlarını desteklemesinin yanı sıra iç piyasa kaynaklı gelişmeler de altına olan ilginin artmasına yol açtı. Birikimlerini korumak isteyen vatandaşlar da Kapalıçarşı’nın yolunu tuttu.

Ons altın, son olarak çarşamba günü ABD enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından ani bir yükseliş yaşamış ve ardından kar alımlarının etkisiyle bir miktar geri çekilmişti.

Buna göre, ABD tüketici fiyatlarındaki yıllık artış nisan ayında son iki yıldır ilk kez %5'in altına gerilerken, bu veri ise ABD Merkez Bankası'nın gelecek ay faiz artırımına ara verme beklentilerini kuvvetlendirmişti.

Piyasalar ise verinin ardından Fed'in haziran ayında faiz oranlarını mevcut seviyesinde tutma ihtimalini %95 olarak fiyatlamaya başladı.

City Index analisti Matt Simpson da, altın fiyatlarının genel ekonomik görünüm sebebiyle desteklenmeye devam ettiğini belirtirken; yatırımcıların ise şimdilik 2.050 doların üzerinde bir kapanış gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini görmek istediğini vurguladı.

Ancak düşük faiz beklentileri genel olarak sabit getirisi olmayan altına olan ilginin artmasına yol açtı.

Kapalıçarşı’da satışlar ikiye katlandı

Ons bazında altın fiyatlarında yaşanan artış ve seçim sonrası kurda beklenen yukarı yönlü hareket ise Kapalıçarşı’da altın satışlarını ikiye katladı.

Buna göre banka promosyonları, EYT tazminatı ve bayram ikramiyesini alan çalışanların yanı sıra gelirini enflasyon karşısında korumak isteyen vatandaşlar da çarşının yolunu tuttu. Yener Karadeniz’in aktardığına göre,  Merkez Bankası da cari açık endişesi ile altın satarak piyasaya müdahale ederken, dış piyasa ile gramda 100 TL’ye kadar makas oluştu.

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık da, ramazan ayının ikinci haftasından itibaren talebin hızlandığına dikkat çekerek satışların yüzde 30 artış gösterdiğini kaydetti.

Hareketlilik çarşı dışında faaliyet gösteren kuyumcu mağazalarında da benzer şekilde kendini gösterdi. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:

“Talep bayramın ardından hız kazandı. Düğün mevsiminin başlayacak olmasının da bu hareketlilikte etkisi var. Kuyumcu mağazalarındaki alışverişlere bakıldığında hem yatırımlık hem de yeni evlenen çiftler için takı/mücevher alışverişinin yapıldığını gözlemliyoruz. Yatırımlık altın talebinde gözüken hareketliliğin nedenlerinden biri ons/gram fiyatlarındaki artış.

Bir diğer neden ise iç piyasa kaynaklı. Hükümetin Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve çiftçilerimize dönük attığı adımlar sonrası vatandaşlarımız, ellerine geçen TL varlıklarını değerlendirmek amacıyla güvenli liman olan altına yöneliyor. Ramazan ayı öncesine göre talepte yüzde 30’un üzerinde bir artış olduğunu söylemek mümkün. Kuyumcu mağazaları, Kapalıçarşı ve Kuyumcukent’e gelen vatandaşlarımız, ağırlıklı olarak yatırımlık Darphane ürünü olan Cumhuriyet sikke ve ziynet altınları, gram altın, gram gümüş ve bilezik modellerine yoğun talep gösteriyor.”

Tıklayın: Enflasyon verisinin ardından altın fiyatlarında ani yükseliş!

REKLAMI KAPAT X