Altın üst üste dördüncü haftasını düşüşle kapatmaya hazırlanıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın üst üste dördüncü haftasını düşüşle kapatmaya hazırlanıyor
Doviz.com
18.08.2023 12:06

Altın fiyatları, ABD’den gelen güçlü ekonomik verilerin ardından üst üste dördüncü haftasını düşüşle kapatmaya hazırlanıyor.

Buna göre ons altın, haftanın son işlem gününde TSİ 12.00’de %0,13 artışla 1.891,59 dolardan işlem görürken; gram altın ise %0,30 artışla 1.649,59 lira seviyesinden fiyatlandı.

Haftanın son işlem günündeki toparlanma çabasına rağmen ons altında haftalık kayıp %1,16, gram altındaki haftalık kayıp ise %0,60 oldu.

KCM Trade Baş Piyasa Analisti Tim Waterer ise bugün altın fiyatlarındaki ılımlı toparlanma çabasına ilişkin, “ABD dolarının son zamanların en yüksek seviyelerinden gevşemesi, altının mütevazı bir yükseliş yapmasını sağladı.” ifadelerini kullanırken, bu seviyelerde bir miktar konsolidasyon olabileceğini söyledi.

Gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirileri ise ekim ayından bu yana en yüksek seviyelerinden gerilerken, dolar endeksi de %0,3 düşerek sabit getirisi olmayan külçeyi denizaşırı alıcılar için daha cazip hale getirdi ve haftanın son gününde toparlanma umutlarını canlı tuttu.

Öte yandan, altın yatırımcılarının düşüşe duyarlılığını yansıtan, dünyanın en büyük altın destekli borsa yatırım fonu SPDR Gold Trust varlıklarının Ocak 2020'den bu yana en düşük seviyesine gerilediği görüldü. Bu durum ise altına olan talebin azalması sebebiyle satış baskısının sürebileceğine işaret etti.

Altına olan ilgi ne zaman artar?

Güçlü ekonomik verilerin yatırımcıların daha yüksek faiz beklentilerini artırmasıyla ABD'nin 30 yıllık tahvil getirileri, perşembe günü son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Waterer, konuyla ilgili açıklamasında, "Altının cazibesinin yeniden artması için doların bir noktada düşüşe geçmesi gerekecek. Altının 1.900 doların altındaki seviyelerde ne kadar süre işlem göreceği, doların yüksek tahvil getirileriyle ne kadar desteklenmeye devam edeceğine bağlı olacak." dedi.

İLGİLİ HABER BofA, tahvil piyasasında "yeni normal" olarak görülmesi gereken seviyeyi açıkladı ABD ekonomisinde artan faizlere rağmen ekonominin sıcaklığını koruması, tahvil piyasasında hangi seviyelerin “yeni normal” olduğunun tartışılmasına yol açtı. BofA stratejistleri ise konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Altında takip edilecek yeni gelişme ne olacak?

Yatırımcılar ise bu gelişmelerin ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın 25 Ağustos'ta Jackson Hole toplantısında ekonomik görünüm üzerine yapacağı konuşmayı beklemeye başladı.

İLGİLİ HABER Jackson Hole toplantısı ne zaman yapılacak, toplantının gündemi ne olacak? Her yıl Kansas City Fed'in ev sahipliğinde düzenlenen Jackson Hole toplantısı, bu yıl 24-26 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek.
REKLAMI KAPAT X