Nisan ayının sonundan bu yana dolar/TL ve altında yaşanan gerileme dikkati çekerken uzmanlar düşüşün nedenlerini ve gelecek beklentilerini açıkladı.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), bugün açıkladığı verilere göre nisan ayında enflasyon ile indirgendiğinde en yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde gerçekleşti.
Buna göre bu dönemde BIST 100 endeksi TÜFE ile indirgendiğinde %3,59 getiri sağladı. Aynı dönem itibarıyla TÜFE ile indirgendiğinde diğer yatırım araçlarından külçe altın %1,78 oranında reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) %0,16, DİBS %0,36, Amerikan Doları %2,15 ve Euro %3,48 oranlarında kayıp yaşattı.
Nisan ayının sonundan itibaren ise özellikle dolar/TL ve gram altında yaşanan düşüş dikkati çekiyor.
Buna göre 19 Nisan tarihinde 2550 liranın üzerine kadar çıkan gram altın bugün itibarıyla 2400 liranın hemen altından 2395 liradan fiyatlanıyor.
Dolar/TL ise 19 Nisan tarihinde 33,09 lirayı test ettikten sonra bugün itibarıyla 32,25 liradan işlem görüyor.
Kur düşerken Merkez Bankasının net döviz pozisyonunda toparlanma
Merkez Bankasının döviz pozisyonu incelendiğinde ise o tarihlerde toparlanmanın yoğunlaştığı görülüyor.
Ekonomist Uğur Gürses’in aktardığına göre yerel seçim sonrasında 35 günde 30 milyar dolar döviz alan TCMB, son 7 iş gününde ise 2,5 milyar dolarlık alım yaptı. Bu alımlar ise açık pozisyonun 2023 yılında gerçekleşen genel seçimlerin ardından son 1 yılda en iyi noktaya ulaşmasını sağladı.
Kaynak: Uğur Gürses - X
Dolar/TL’de baskının nedeni ne?
Merkez Bankası’nın alımlarını artırmasına ragmen dolar/TL’de yaşanan düşüşe ilişkin ise Ekonomist Tuğba Ekin şunları söyledi:
“Cari açığın düşüyor olması, enflasyonda baz etkisi nedeniyle yaşanacak düşüş, turizm gelirleri ile birlikte cari fazla vermemizle doların baskılanması da daha kolay olacaktır. Bundan dolayı dolar/TL’de yatay bir görünüm var.
Dolar/TL dar bantta hareketini sürdürüyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarından not iyileştirmeleri geliyor. Adım adım daha iyi bir ekonomide devam ettiğimiz için yükselişin yatay pozitif olacağını, yıl sonunda 36-38 TL aralığında, en kötü ihtimalle 40 TL bandına gelebileceğini değerlendiriyorum. Olası geri çekilmelerde ise kurda 30 lira seviyesinin altının çok görülebileceğini değerlendirmiyorum.”
Diğer yatırım araçlarını da değerlendiren Ekin, konuyla ilgili Milliyet’e yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
Ons altındaki geri çekilmenin ana nedeni
“Altın fiyatları son iki haftadır düşüyor çünkü Fed son toplantısında faiz değişikliği yapmamasına rağmen bu yıl için 3 faiz indiriminin mümkün olamayacağı yönünde açıklama yaptı. Enflasyonun gerilediğinden emin olana dek faiz indirimine başlamayacaklarını söylediler. Piyasa ileriye dönük tahminlerde 3 faiz indirimi görmeyeceğimizi fiyatlıyor. 1-2 faiz indirimi olabilir. ‘Eylül mü yoksa kasım ayında mı faiz indirimi olacak?’ bunu tartışıyoruz. Şu anda faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi altın fiyatlarında geri çekilmenin ana nedeni.
Diğer yandan Orta Doğu tarafındaki gerilimlerde bir rahatlama oldu. Biz o tarafta yeniden gerilim görmezsek altın bir süre daha yataya yakın dalgalanabilir.
Şu anda önümüzdeki en kritik veri ABD enflasyonu olacak. Daha sonrasında mayıs ayının devamında Fed’in haziran ayında yapacağı sunumunu takip edeceğiz.
Altında yükseliş beklentisi
Bu yıl faiz indirimi başlarsa altının 2500 dolar üzerinde fiyatlanacağını düşünüyorum. Geri çekilmelerde 2200’ün altına çok sarkmasını beklemiyorum. Olası bir sarkma durumunda 2170 dolar seviyesi denenebilir. Bu seviyeden tepki alımı gelmezse 2080 doları bekleriz. Bunlar güçlü destek seviyeleri olacaktır.
Genel olarak yukarı yönlü bir beklentimizin olmasının sebebi Fed’in faiz indirimlerine başlayacak olmasıdır. Elimizde yükselişe dair daha fazla veri var diyebiliriz.
Gram altın ve borsa için yıl sonu tahmini
Gram altın, ons altın ve dolar/TL’nin korelasyonu ile hesaplanıyor. Dolar/TL’de yatay durum söz konusu. Gram altında 2500 lira direnç olarak gözüküyor. Yıl sonu için 2700-2800 liraları konuşabiliriz. Şu anda 2300-2500 lira arası fiyatlamalar normal kabul edilebilir.
Borsada ise yabancı yatırımcı kısa vadeli piyasaya giriyor. Yurt içi yatırımcı ise karı aldıktan sonra piyasadan hızlı çıkıyor. Kar realizasyonları sınırlı kalsa da yükseliş için yeterli hacim oluşmuyor. Orta ve uzun vadede yukarı yönlü beklentimiz devam ediyor. Borsa dolar bazlı hala çok ucuz.
Borsada olası geri çekilmelerde 10 bin puanın altı görülebilir. 10 bin puanın altında 9700 puan ilk güçlü destek olacaktır. 10 bin puan yatırımcılar tarafından alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Yıl sonuna doğru 12 bin puan seviyelerini konuşuyor olabiliriz. Kısa vadede 10500 seviyesi test edilebilir, 10700 puan seviyesi güçlü bir direnç seviyesi olacaktır.”
**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.