Altın ve gümüşte yükseliş bitti mi? UBS, değerli metallere ilişkin 2024 tahminini açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın ve gümüşte yükseliş bitti mi? UBS, değerli metallere ilişkin 2024 tahminini açıkladı
Doviz.com
05.02.2024 15:13

UBS analistleri, değerli metallere ilişkin yayımladığı son raporda, altın ve gümüşün 2024 yılında faiz indirimlerinden destek bularak yükselişlerine devam edebileceğini aktardı.

UBS analistleri, değerli metal piyasasını mercek altına alan bir rapor yayımladı.

İlgili raporda, faiz oranları düştükçe altının tahvil gibi alternatif yatırımlara kıyasla daha cazip hale geldiği paylaşıldı.

UBS Değerli Metaller Stratejisti Joni Teves ise konuyla ilgili olarak, altının Fed'in daha güvercin bir tutum sergilemeye başlamasıyla birlikte yükselişine ivme kazandırmasını beklediklerini belirterek, bu durumun ons altının yıl sonuna kadar 2.200 dolara ulaşmasına destek olabileceğini söyledi.

Teves ayrıca Fed'in gevşemeye gittiği bir senaryoda gümüşün de gerçekten iyi performans gösterebileceğini düşündüklerini belirterek, “Gümüş, altının oldukça gerisinde bir performans sergiliyor. Bu yüzden arayı kapatması gereken çok şey var ve bence bu hareket oldukça etkileyici olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Faiz ve değerli metal ilişkisi

Faiz oranlarıyla ters bir ilişki içinde olan altın ve gümüş fiyatları ise faiz oranları düştükçe daha zayıf getiri sağlayacak olan tahvil gibi alternatif yatırımlara kıyasla daha cazip hale gelmektedir.

Buna karşılık, düşük oranlar küresel çapta doları zayıflatarak altını uluslararası alıcılar için daha cazip hale getirmekte ve altına olan talebin artmasına destek olmaktadır.

Öte yandan faiz indirimlerinin zamanlaması ve kapsamı konusunda hala çok fazla belirsizlik olsa da UBS analistleri, Fed'in politikasını gevşeteceğine yönelik beklentilerini koruduğunu aktardı.

Geçtiğimiz hafta Fed ise ocak ayında faiz oranlarını sabit tutma kararını açıklamış ve karar sonrasında konuşan Powell’ın açıklamalarının ardından mart ayına yönelik faiz indirimi beklentileri azalmıştı. Bu durum ise haftanın son verisi olan ve istihdamın beklentilerden daha sıkı olduğunu gösteren tarım dışı istihdam verilerinin ardından altında kar satışlarının artmasına yol açmıştı.

İsrail'in Hamas'la savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana altına yönelik güvenli liman alımları ise geçen ay ons altının 2.100 dolara yaklaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasına katkıda bulunmuştu.

Altın ve gümüşte son durum

Bu gelişmelerin ardından ons altın bugün TSİ 15.00’da yüzde 0,50 değer kaybederek 2.052 dolardan işlem görürken, ons gümüş ise yüzde 0,88 kayıpla 22,46 dolardan fiyatlandı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası’ndaki bayrak değişimine piyasalar nasıl tepki verdi?: Borsa, altın ve dolarda son durum Geçtiğimiz cuma günü Hafize Gaye Erkan'ın görevden affını istemesi sonrası gözler, piyasaların ilk tepkisine çevrilmişti.  İşte Merkez Bankası’ndaki bayrak değişimi sonrası borsa, altın ve dolardaki son durum..
REKLAMI KAPAT X