Merkez Bankası’ndaki bayrak değişimine piyasalar nasıl tepki verdi?: Borsa, altın ve dolarda son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası’ndaki bayrak değişimine piyasalar nasıl tepki verdi?: Borsa, altın ve dolarda son durum
Doviz.com
05.02.2024 13:54

Geçtiğimiz cuma günü Hafize Gaye Erkan'ın görevden affını istemesi sonrası gözler, piyasaların ilk tepkisine çevrilmişti.  İşte Merkez Bankası’ndaki bayrak değişimi sonrası borsa, altın ve dolardaki son durum..

TCMB eski Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın görevden affını istediğini açıklamasının ardından Fatih Karahan bayrağı devralmıştı.

Piyasa katılımcıları, görev değişikliğinin ekonomi politikalarında anlamlı bir değişim getirmeyeceğini belirtirken, Karahan ise göreve gelmesinin ardından dün yaptığı açıklamada enflasyonun hedeflerle uyumlu seviyelere gerileyene kadar gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı olduklarını belirtti. 

İLGİLİ HABER TCMB Başkanı Karahan'dan ilk mesaj TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun, hedefleriyle uyumlu seviyelere gerileyene kadar gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı olduklarını vurgulayarak, "Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Karahan'ın kendi tavsiyesi doğrultusunda atandığını belirterek, Karahan’ı "saygı duyulan bir makroekonomist" olarak tanımladı.

Karahan'ın göreve gelmesinin ardından TCMB ise zorunlu karşılıkta yeni bir adım attı. Buna göre TCMB, bir aydan uzun vadeli TL mevduat ve kur korumalı mevduat (KKM) hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklara üç ayda bir faiz uygulanacağını açıkladı. TCMB ayrıca KKM'de yurt içi yerleşik gerçek kişilere yönelik süre uzatımı yapıldığını duyurdu. 

İLGİLİ HABER Yeni TCMB yönetiminden "zorunlu karşılıklara faiz" adımı Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Fatih Karahan'ın ilk kararı, "TL mevduat payının artırılması ve KKM'den TL mevduata geçişin desteklenmesi" amacıyla TL zorunlu karşılıklara faiz uygulanması oldu.

Borsa rekor tazeledi

Gelişmelerin ardından faiz artırımlarının da etkisiyle birkaç aydır yatay seyreden borsa ise kısa süre önce başlattığı yükseliş trendine ivme kazandırdı. Buna göre geçen hafta rekor kıran borsa, haftaya yüzde 0,59 yükselişle 8.716,57 puandan başladı.

Borsa  günün ilk yarısında ise kazançlarını genişleterek rekor tazeledi. Buna göre BIST 100 endeksi 8 bin 784 puanı test ettikten sonra saat 13.50 itibarıyla yüzde 1,08 primle 8 bin 759 puandan fiyatlanıyor.

Endeks geçen haftayı 8.665,68 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirmişti. Böylelikle TCMB’deki bayrak değişimi sonrasında borsa lira bazlı rekorunu tazelemiş oldu.

Dolar/TL 30,55 TL üzerinde

Dolar kuru ise Erkan'ın TCMB başkanlığından affını istemesi sonrası, yeni haftaya sığ piyasada 30,4470 TL'den başladı. Kur, Türkiye piyasaları kapalıyken uluslararası işlemlerde 30,6898 TL'ye kadar yükselirken; piyasaların açılış saatinde 30,5231 TL'den alıcı buldu. Dolar/TL, saat 13.50 itibarıyla ise yüzde 0,19 yükselişle 30,5492 TL'den işlem görüyor.

Dolar, cuma akşamı Erkan'ın görevden ayrılma açıklamasından önce 30,44 TL seviyesinde işlem görürken, son işlemlerde ise 30,54 TL'den fiyatlanmıştı.

Gram altında ons altın baskısı

Cuma günü açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi ile gerileyen ons altının etkisiyle gram altın ise haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,35 gerilemeyle 1989 liradan kendisine alıcı buldu. Aynı dakikalarda Kapalı Çarşı'da çeyrek altın 3 bin 559  liradan, cumhuriyet altını ise 13 bin 818 liradan fiyatlandı.

İLGİLİ ANALİZ ABD Tarım Dışı İstihdam verisi ons altını frenledi Geçtiğimiz hafta FED toplantısı sonrasında yükseliş için aradığını bulan ons altın 2065 USD seviyesine kadar yükseldikten sonra, cuma günü açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi ile gerileyerek haftayı 2039 USD seviyesinde kapattı.
REKLAMI KAPAT X