Yabancılar Merkez Bankası’ndaki bayrak değişimini nasıl değerlendirdi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yabancılar Merkez Bankası’ndaki bayrak değişimini nasıl değerlendirdi?
Doviz.com
04.02.2024 14:35

Merkez Bankası'ndaki sürpriz görev değişikliği sonrası yabancı bankalardan peş peşe değerlendirmeler geldi. İşte yabancı bankaların TCMB'deki bayrak değişimine ilişkin ilk değerlendirmeleri..

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevine, Başkan Yardımcısı Fatih Karahan getirildi. TCMB'deki değişikliğin ardından gözler ise piyasanın vereceği tepkiye çevrildi.

Sürpriz değişiklik sonrası yabancı bankalar da ilk değerlendirmelerini yayımladı. Önde gelen bankalar, TCMB'de rota değişikliği beklemediklerini ve Karahan'ın doğru bir seçim olduğuna vurgu yaptı.

Morgan Stanley, TCMB’nin Fatih Karahan döneminde geleneksel para politikasını sürdürmesini beklediklerini kaydetti. Banka, değişimin TCMB'de politika yönünde bir değişikliğe işaret etmediğini bildirdi. Karahan döneminde enflasyonla mücadeleye öncelik verilmesinin beklendiği kaydedildi.

HSBC ise Merkez Bankası'ndaki değişime ilişkin yayımladığı notunda, “Başkanlık değişiminin para politikası üzerinde değişikliğe yol açmasını beklemiyoruz” ifadeleri kullanıldı. Banka, politika faizinin bu yıl boyunca sabit kalmasını beklediklerini kaydetti.

JPMorgan, TCMB'deki değişim olumlu bir karar olduğunu belirtti. Bankadan yapılan açıklamada, “Para Politikası Kurulu'nun artık daha şahin olabileceği yönündeki görüşümüz nedeniyle liderlik değişikliğini enflasyonun düşürülmesi ve Türk Lirası açısından olumlu görüyoruz” denildi. Banka, faiz oranlarının uzun süre yüksek kalmasını beklediklerini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, atama kararı öncesi yaptığı paylaşımda, "Yeni atanacak Merkez Bankası Başkanı olağanüstü bilgi birikimi ve uzmanlığa sahip, saygın bir makroekonomist" ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Şimşek ise geçen hafta yaptığı açıklamasında, ekonomi programının geçici bir heves olmadığını söylemişti.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek: Ekonomi programımız geçici bir heves değil Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni ekonomi programının geçici bir heves olmadığını belirterek, piyasaları bozmadan sabır ve zamanla KKM'den çıkılacağını söyledi.
REKLAMI KAPAT X