Altın yatırımcısı ABD enflasyon verisini bekliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın yatırımcısı ABD enflasyon verisini bekliyor
Doviz.com
13.12.2022 10:17

Altın yatırımcısı, Fed'in para politikasının tonunu belirlemesi beklenen önemli ABD tüketici enflasyon verisini bekliyor.

Gram altın, %0,48 artışla 1.071,62 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, bugün saat 10:15 itibarıyla %0,40 artışla ons başına 1.787,20 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,26 artışla ons başına 1.797,50 seviyesinden işlem görüyor.

Altın fiyatları, pazartesi günü %1'in üzerinde değer kaybetmişti. Altın fiyatlarının pazartesi günü geri çekilmesi, risk almak istemeyen yatırımcıların merakla beklenen ABD enflasyon verisi öncesinde kârlarını realize etmesinden kaynaklandı.

ABD enflasyon verisinin ise bugün TSİ 16:30'da açıklanması bekleniyor.

Açıklanacak veride kasım ayında enflasyonun daha da düştüğünün görülmesi beklenirken, yatırımcılar okumada gerçekleşebilecek beklenmedik bir yükseliş sebebiyle piyasalara temkinli yaklaşıyor.

Son olarak, enflasyonun üreticilere yansıyan kısmını ölçen ABD üretici fiyat endeksinin kasım ayında beklenenden daha az gerilemesi, TÜFE'de de benzer bir eğilim yaşanabileceği endişelerini artırmıştı.

Analistler, beklenenden daha güçlü gelebilecek bir enflasyon verisinin ise, Fed'den şahin bir tepki gelmesine neden olabileceğini belirtiyor. Bu da doları ve Hazine getirilerini yukarı çekerken, altın fiyatları üzerinde daha fazla baskının oluşmasına neden olabilir.

ABD Merkez Bankası (Fed) ise, iki gün sürecek toplantının sonunda çarşamba günü faiz oranlarını bir kez daha artırmaya hazırlanıyor.

Piyasalar Fed’in 50 baz puan faiz artışına gitmesini beklerken, yatırımcılar faiz oranlarının zirve yapacağı yere ilişkin yönlendirmeleri de yakından takip edecek.

Fed bu yıl toplam 375 baz puanlık faiz artırımına gitmişti. Bu da altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırarak altın fiyatları üzerinde ağır bir baskı oluşturmuştu.

Fed Başkanı Powell ise, önümüzdeki aylarda faiz oranlarını daha yavaş bir hızda artıracağının sinyalini verirken, enflasyonun çok az gevşeme belirtisi göstermesi halinde faiz oranlarının çok daha yüksek seviyelerde zirve yapabileceği konusunda da uyarıda bulunmuştu.

Diğer değerli metaller ise bir önceki gün kayıp yaşadıktan sonra salı gününe yükselişle başladı.

Spot gümüş %0,90 artışla 23,52 dolara çıkarken; paladyum %0,96 artışla 1.910,06 dolara, platin ise %0,35 artışla 1.008,06 dolara çıktı.

REKLAMI KAPAT X