Altın yatırımcısı risk almak istemiyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın yatırımcısı risk almak istemiyor
Doviz.com
13.10.2022 11:35

ABD TÜFE verisi öncesinde altın yatırımcısının; faiz artışı ve resesyon beklentilerine karşı riskli işlemler yapmaktan kaçınmasıyla, altın fiyatları yatay bir seyir izliyor.

Gram altın, geçen hafta yaşadığı sert düşüş sonrasında 1.0018 lira seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, bugün saat 11:30 itibarıyla ons başına 1.671,67 dolar seviyesinden işlem görüyor

COMEX ABD altın vadeli işlemleri 1.677,40 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Fed’in geçen ay gerçekleştirdiği iki günlük toplantısının ardından, çarşamba günü yayımlanan sonuç bildirgesine göre, Fed’in enflasyonu düşürme hedefine ulaşmak için daha sıkı bir para politikası duruşuna geçmesi ve bunu bir süre daha sürdürmesi gerektiği konusunda hemfikir olundu.

ECB Başkanı Christine Lagarde ise, faiz artırımlarını Euro bölgesindeki yüksek enflasyonla mücadele için en iyi araç olarak gördüğünü söyledi.

Fed’in toplantı tutanaklarından alınan sıkılaşma mesajları ve ECB Başkanı Lagarde’nin faizi, enflasyondan korunmak için en önemli silah olarak görmesi, altın fiyatları üzerindeki baskının en önemli sebebi oldu.

Bu sebeple bugün TSİ 15:30'da açıklanacak olan ABD TÜFE verisi, Fed'in bir sonraki faiz artırımı hamlesine dair ipuçları verebilir.

Altın, tarihte enflasyondan korunma aracı olarak görülmesine rağmen yükselen faiz oranları, faiz getirisi olmayan altının cazibesinin azalmasına sebep olmuştu.

Altın rafinerisi sertifikasyon kuruluşlarından biri, çarşamba günü yaptığı açıklamada, gelişmekte olan ülkelerdeki küçük ölçekli madenciler tarafından çıkarılan altını, toplayan ve rafine eden firmalarla görüşmeyi istediklerini söyledi.

Bu da altına olan talebin son dönemlerde canlanmaya başladığını gösteren önemli bir gelişme oldu.

Resesyon riski ise altın fiyatlarını yukarı çekecek bir diğer önemli unsur olarak belirtiliyor.

İngiltere ekonomisinin ağustos ayında beklenmedik bir şekilde küçüldüğünü gösteren dün açıklanan verilerle, ekonominin resesyona girme ihtimali de kuvvetlendi.

Analistler, İngiltere ekonomisinde yaşanan küçülmenin, altına olan ilginin gelecek dönemlerde tekrar artması için önemli bir katalizör olabileceğini belirtiyor.

Ayrıca, açıklanan enflasyon verilerinin altın fiyatlarını nasıl etkilediğini öğrenmek için, analistimizin yazdığı “Altın fiyatları 2022’de ABD enflasyon verilerinden nasıl etkilendi?” başlıklı yazıyı da inceleyebilirsiniz.

REKLAMI KAPAT X