Altında 5 haftanın en büyük kaybı: Altın almak için doğru zaman mı?

Okuma Süresi: 4 Dakika
Altında 5 haftanın en büyük kaybı: Altın almak için doğru zaman mı?
Doviz.com
19.01.2024 13:59

Haftanın son işlem gününde yükseliş yönlü bir seyir izleyen altın fiyatları, hafta genelinde ise yaklaşık 5 haftanın en büyük kaybını yaşadı. Peki, uzmanlar altın fiyatlarının gelecek seyrine yönelik ne söyledi? İşte detaylar...

Bir taraftan majör merkez bankalarının faiz indirimlerine başlayacağı beklentileri diğer taraftan başta Kızıldeniz olmak üzere artan jeopolitik riskler, altın fiyatlarının yeni yıla yükselişle başlamasına sebep olmuştu.

Ancak altının ons fiyatı başta Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller olmak üzere birçok Fed yetkilisinin faiz indiriminde dikkatli olunması çağrısı sonrasında güçlenen dolar endeksi ve artan ABD tahvil faizlerinin etkisiyle 5 haftanın en büyük haftalık kaybına hazırlandı.

İLGİLİ HABER Fed yetkilisinden faiz indirimlerinde temkinli olunması çağrısı Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonda devam eden düşüşlerin Fed'in bu yıl faiz oranlarını düşürmesine olanak sağlayacağını ancak bunun "temkinli" şekilde yapılması gerekeceğini söyledi.

“Ons altın yeni rekorunu 2380 dolara taşıyabilir”

Altın fiyatlarındaki haftalık gerilemenin ortasında Troy Kıymetli Maden tarafından hazırlanan ‘Kıymetli Madenler 2024 Yılı Beklentileri’ raporunda ise yılın ikinci yarısından itibaren Fed’in başlatacağı ve genele yayılacak faiz indirimlerinin yanı sıra jeopolitik risklerdeki olası artışların etkisiyle 2024’ün altın başta olmak üzere gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli madenler açısından ‘boğa piyasası’nın hâkim olacağı, pozitif bir yıl olacağına dikkat çekildi.

Rezerv para olarak doların zayıflayacağı beklentisi ve merkez bankalarının rezervlerini çeşitlendirme isteğinin de altına olan talebi artıracağına dikkat çekilen raporda, “Ayrıca dünyanın en büyük altın tüketicisi Çin ve ikincisi olan Hindistan’da beklenen ekonomik büyümeye bağlı olarak artacak tüketim talebinin de fiyatları yukarı yönlü etkilemesini bekliyoruz. Bu beklentiler, 2024 yılında ons bazında altını 2380 dolar ile yeni bir rekor seviyeye taşıyabilir. Altının 2024 yılını ons bazında 2190 dolar seviyelerinde kapatacağını tahmin ediyoruz” denildi.

Piyasa katılımcılarının altında 2024 beklentileri

Piyasa katılımcıları ise Fed’in faiz indirim döngüsüne girmesiyle beraber, ons altından yılın ikinci yarısında güçlü yükselişler beklediğini aktardı. Buna göre ekonomim’den Şenay Zeren’e konuşan piyasa katılımcıları, altın fiyatlarına yönelik 2024 beklentilerini şöyle aktardı:

Gedik Yatırım/Onurcan Bal: Gram altında 2500 TL’li seviyeler gündeme gelebilir

“Büyük merkez bankalarının faiz artırım döngülerinin sona erdiği ve 2024 yılında faiz indirimlerinin başlayacağı görüşüne katılmakla birlikte, piyasaların öngördüğü boyutta faiz indirimlerinden ziyade daha sınırlı bir faiz indirim süreci göreceğimizi değerlendiriyoruz. Piyasalardaki aşırıya kaçan faiz indirim iyimserliğin yılın ilk çeyreğinde normalleşmeye devam etmesiyle birlikte, ons altının önümüzdeki süreçte dalgalı bir seyirde düzeltmelerin yaşanabileceğini ancak yılın ikinci yarısında ön plana çıkacak faiz indirimleriyle daha pozitif bir seyir izleyeceğini düşünüyoruz.

Ons altında kısa vadede 50 günlük üssel ortalama (2018 dolar) ile 2000 dolar seviyeleri güçlü destek konumunda bulunuyor. 2000 dolar altında olası kapanışlarda 1975 - 1950 dolar ve 1900 dolar seviyelerine doğru geri çekilmeler yaşanabilir. 1900 dolara doğru olası geri çekilmelerin, orta vadeli bakış açısıyla kademeli alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini kanısındayız. 2000 dolar üzerinde kalındığı sürece 2040 dolar üzerinde 2065 dolar ve 2100 dolar seviyeleri direnç olarak izlenebilir.

Gram altın cephesinde ise yılın ilk çeyreğinde olası geri çekilmelerin orta - uzun vadeli bakış açısıyla alım fırsatı oluşturabileceği ve 2024 yılında ons altındaki yükselişlerin desteğiyle gram altında 2500 TL’li seviyelerin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz.”

Ata Yatırım/Samet Zağlı: Yeni alımlar için 2000 TL seviyesi aşılmalı

“ABD piyasalarının tatilde olduğu pazartesi gününün ardından altın yeni haftaya ciddi değer kaybıyla başladı. Bunda Fed yetkilisi Christopher Waller’dan gelen şahin açıklamalarının etkili olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu açıklamalarla birlikte, bir süredir piyasada hakim olan Fed’in mart ayında faiz indirimlerine başlayabileceği görüşü zayıfladı ve ABD tahvil faizleri kritik olan yüzde 4 seviyesini aştı. Bu gelişmelerle birlikte, altında kısa vadede zayıf bir seyir görebiliriz; yeni alımlar için gram altında 2000 TL seviyesinin aşılması beklenebilir.”

Piyasalar Fed’i bekliyor

Yeni yılın ilk günlerinden bu yana ABD’de açıklanan veriler enflasyonu desteklerken, bu durum ise Fed’in faiz indirimleri konusunda aceleci olmayacağına işaret etti. Para piyasalarında, bankanın mart ayında faiz indirimlerine başlayacağına ilişkin beklenti yılbaşında yüzde 85 ihtimalle fiyatlanırken, bugün yüzde 53’e kadar geriledi.

Kaynak: CME Fedwatch

Piyasalar ise bu beklentileri şekillendirebilecek olan Fed’in 30-31 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının sonucunu beklemeye başladı. Toplantı sonrasında verilecek mesajlar da önümüzdeki dönemde para politikasının yol haritasına ilişkin önemli ipuçları sunacak.

İLGİLİ ANALİZ Zayıflayan gümüş için kritik destekler Gram gümüş, uzun süredir takip ettiği yükselen trendini bu hafta aşağı yönlü test etti. Bu sebeple trend altında ikinci kapanışını alan gram gümüş için olası zayıf seyrin devamı halinde takip edilmesi gereken kritik destekleri inceleyeceğim.
REKLAMI KAPAT X