Gram altın tüm zamanların zirvesinden geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın tüm zamanların zirvesinden geriledi
Doviz.com
16.01.2024 15:02

Gram altın, ABD tahvil getirilerinin güçlenmesiyle tüm zamanların zirvesinden geri çekildi.

Ons altın yüzde 0,84 düşüşle ons başına 2.039,30 dolara inerken, ons altındaki gerilemenin etkisiyle gram altın da %0,65 düşüşle 1.974,79 liradan işlem gördü. Gram altın son olarak 1.997 lira seviyesine kadar yükselerek tüm zamanların rekorunu tazelemişti. 

Böylelikle altın fiyatları geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Kızıldeniz’de yaşanan gerilim ve ABD’nin makroekonomik verileri sayesinde elde ettiği kazançların bir kısmını geri verdi.

ActivTrades analisti Ricardo Evangelista ise piyasalardaki son gelişmelere baktığında, anlatının çok daha fazla dolar lehine olduğunu belirterek bunun altın fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi.

Ons altının 2.000 dolar seviyesinin hemen üzerinde desteklenebileceğini düşünen Evangelista, şu anda ABD dolarının güçlenmesi ve hazine tahvil getirilerinin artması nedeniyle altın fiyatlarında çok fazla yükseliş beklemediğini belirtti.

Bu beklentilerin ortasında dolar endeksi %0,58 artışla son bir ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, gösterge niteliğindeki 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi de yeniden %4'ün üzerine çıktı.

Kaynak: Tradingview

Piyasalar ise odağını Fed üyelerinin konuşmalarına çevirdi. Buna göre Fed Üyesi Christopher Waller'ın bugün TSİ 19.00'da ekonomik görünüm üzerine bir konuşma yapması bekleniyor. Öte yandan bu hafta en az altı yetkilinin daha konuşması piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Evangelista, piyasaların merakla beklediği konuşmalara ilişkin olarak ise Fed yetkililerinin muhtemelen bir yönlendirme yapmayacağını ve verilere bağlı kalmaya devam mesajı vereceklerini söyledi.

Dolayısıyla piyasalar, altın fiyatlarının yükseldiğini görmek için yumuşak iniş beklentilerini destekleyen daha fazla veriyi bekliyor olacak.

ABD Merkez Bankası'nın 30-31 Ocak'taki toplantısının sonunda da politika faizini sabit tutması bekleniyor. CME Fedwatch aracına göre piyasalar, mart ayında faiz indirimi olasılığını %70 olarak görüyor. Bu yöndeki beklentilerin ertelenmemesi altın fiyatlarının yükselişinde kısa vadede en önemli etken olacak.

Avrupa Merkez Bankası enflasyona karşı henüz zafer ilan etmedi

Diğer yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, Davos'ta açıklamalarda bulundu.

Avrupa Merkez Bankası'nın henüz enflasyona karşı zafer ilan edemeyeceğini, ancak bir sonraki hamlesinin muhtemelen bu yıl içinde bir faiz indirimi olacağını söyleyen Villeroy, zamanlama konusunda bir yorum yapamayacağını belirtti.

İLGİLİ HABER Almanya'da yatırımcı güveni iyileşmeyi sürdürdü Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da yatırımcı güveni 6. ayda da iyileşmeyi sürdürdü. Bu durum, geçen yıl daralan Alman ekonomisinin toparlanabileceği sinyalini verdi.
İLGİLİ ANALİZ Gram altında takip edilecek yeni seviyeler Haftaya taze umutlarla başlayan ons altın, dün yaşadığı güç kaybı ile gram altını da yükselen trend desteğine kadar sürükledi. Peki, gram altında takip edilecek yeni seviyeler neler olacak? İşte altın için kritik seviyeler..
REKLAMI KAPAT X