Altında 6 yılık boğa koşusu tahmini

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında 6 yılık boğa koşusu tahmini
Doviz.com
05.01.2024 16:02

Jeopolitik gerilim ve merkez bankalarının alımlarıyla 2023 yılında küresel çapta dikkatleri üzerine çeken ve yurt içinde de en fazla kazandıran yatırım aracı olan altında, yeni yılda da beklentiler yükseliş yönlü oldu. İşte analistlerin altın fiyatlarına yönelik beklentileri..

Fed’in 2023 yılının son toplantı tutanaklarında faizlerin zirvede ya da zirveye yakın olduğunun düşünüldüğünün paylaşılması, 2024 yılında faiz indirimi beklentilerini öne çekerek altın fiyatlarına yönelik tahminleri de şekillendirdi.

Ekonomim’den Evrim Küçük’ün aktardığına göre analistler, kısa vadede dolar endeksindeki gelişmelere göre dalgalı bir seyir izleyebilecek altında, uzun vadede 2000 dolardan aşağı seviyelerin artık görülmeyebileceğini söyledi.

Saxo Bank’tan Ole Hansen ise 2023’teki şaşırtıcı derecede güçlü performansın ardından merkez bankalarının hızla fiziksel altın almaya devam etmesi ve ETF yatırımcılarından gelen yenilenen talep nedeniyle daha fazla fiyat artışını mümkün gördüklerini söyledi.

JP Morgan da altın için 2024 yılında 2.300 dolara kadar yükseliş beklediklerini söylerken, UBS analistleri de benzer şekilde faiz indirimlerinin gerçekleşmesi halinde 2024 sonuna kadar 2.150 dolarlık bir rekor öngördü.

Altın fiyatlarının seyri için takip edilecek gelişmeler

Ancak bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi gibi ekonomik veriler bu beklentilerin kısa vadede şekillenmesinde kritik role sahip olacak.

Makroekonomik verilerin kısa vadeli etkilerinin yanında uzun vadeli beklentilerin şekillenmesinde ise Orta Doğu’daki çatışmalar, büyük ekonomilerdeki seçimlerden kaynaklanan belirsizlikler ve Çin öncülüğündeki merkez bankası alımları etkili olacak.

Exinity analisti Han Tan ise konuyla ilgili paylaşımında, “Enflasyonun yeniden canlanması Fed’i 2024’te politika değişikliği planlarından vazgeçmeye zorlarsa, altın bu yılki kazanımlarının bir kısmını geri almak zorunda kalabilir.” dedi.

Altında 6 yıllık boğa koşusu tahmini

Altının 2024’te nereye gideceği konuşulurken, bazı piyasa katılımcıları ise 2030 yılı beklentilerini aktarmaya başladı.

Para birimleri değer kaybetmeye başladıkça yatırımcının daha güvenli varlıklara yöneleceğini düşünen Değerli Metaller Teknik Görünüm Uzmanı AG Thornton, altın fiyatlarında 2.100 doların aşılması halinde 6 yıllık bir boğa koşusunun başlayabileceği tahmininde bulundu.

AG Thornton tarafından yapılan analizde, “12 yıllık bir konsolidasyonun ardından, altın treni 2005 yılında istasyondan ayrıldı ve daha önce düşünülemez zirvelere ulaşan 6 yıllık nefes kesici bir boğa koşusuna başladı. 1993 ve 2005 yılları arasında ons altın 415-450 dolar arasında konsolide oldu Bu seviyelerden başlayan çıkış 2011 yılında altını neredeyse 4,5 kat artışla 1.923 dolara çıkardı. 2011 yılından bu yana 12 yıldır altın yine konsolidasyon içinde. 2.100 doların üzerinde bir kırılma, altın treninin bir kez daha istasyondan ayrılmasını sağlayacak. Daha önceki modellere bakılarak yapılan tahminlere göre ilk durak muhtemelen 3250 dolar civarında olacak, ardından 4.750 dolar ve son olarak 2029 sonu ile 2030 başı arasında 9.450 dolar olacak.” ifadelerine yer verildi.

Uzun vadeli tahminlerin ardından piyasaların odağı ise altın fiyatlarının kısa vadeli seyri üzerinde etkili olabilecek ve bugün TSİ 16.30’da açıklanacak kritik tarım dışı istihdam verisinde olacak.

İLGİLİ ANALİZ ABD 10 yıllık tahvil faizi altın için alarm veriyor Altın ile kuvvetli bir ters korelasyona sahip olan ABD 10 yıllık tahvil faizleri yönünü tekrar yukarı çevirerek altın yatırımcıları için önemli bir alarm verdi.
REKLAMI KAPAT X