Altında kayıp serisi sona erdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altında kayıp serisi sona erdi
Doviz.com
20.11.2023 10:18

Altın fiyatları üst üste yaşadığı haftalık kayıpların ardından yeniden toparlanma eğilimine girdi.

Ons altın, geçen hafta %2,2 yükseldikten sonra yeni haftanın ilk işlem gününde saat 10.00 itibarıyla %0,1 artışla ons başına 1.981,80 dolardan fiyatlandı. Ons altın ve dolar/TL’deki yükselişin desteğiyle gram altın ise %0,22 yükselişle 1.830,50 seviyesinden işlem gördü.

Capital analisti Kyle Rodda ise son bir hafta içinde piyasalarda Fed politikası ve Fed'in faiz oranlarını ilk olarak ne zaman ve ne kadar agresif bir şekilde düşüreceği konusunda oldukça önemli bir söylem değişikliği görüldüğünü belirterek, "Altının şu anda reel getirilerle işlem gördüğü yer açısından hala oldukça önemli bir ayrışma görüyoruz. Ons başına 2.000 doların üzerindeki hareketi gerçekleştirmek için çok daha zayıf verilere ihtiyacımız olacak." dedi.

Ancak, geçen hafta ABD'de açıklanan istihdam verileri iş gücü piyasasının yavaşladığına işaret etmiş, beklenenden daha zayıf gelen tüketici enflasyonu raporu da Fed'in parasal koşulları beklenenden daha erken gevşetmeye başlayabileceği umutlarını yeniden canlandırmıştı.

Düşük oranlar ise ABD dolarının küresel rakipleri karşısında yaklaşık 1,5 ayın en düşük seviyesine gerilemesine yol açmıştı.

Öte yandan veriler, ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde de gerilemenin hız kazanmasına yol açmıştı. Buna göre geçtiğimiz haftalarda yüzde 5’in üzerine çıkan ABD 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 4,50 seviyesinin altına kadar geriledi.

Kaynak: Tradingview

İLGİLİ ANALİZ Altın yatırımcısının bir gözü ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde Son dönemde tekrar yükseliş ivmesi kazanan ons altının yükseliş ivmesi azaldıkça yatırımcıların bir gözü ons altın ile ters korelasyona sahip olan ABD 10 yıllık tahvil faizlerine çevrildi.

Tüm bu faktörler ise sabit getirisi olmayan altının cazibesinin artmasına ve yükseliş umutlarının yeniden canlanmasına yol açtı.

Dünyanın en büyük altın destekli borsa yatırım fonu SPDR Gold Trust'ın varlıkları da cuma günü %1,49 artışla 883,43 tona yükseldi. Bu veri ise altında yükseliş umutlarının yeniden canlandığını teyit etti.

Küresel çapta yatırımcılar ise şimdi faiz patikasına daha fazla açıklık getirmek için ABD Merkez Bankası'nın bu hafta açıklayacağı toplantı tutanaklarını gelecek dönemlere ilişkin ipucu bulabilmek için beklemeye başladı.

Ons altında takip edilecek seviyeler

Reuters teknik analisti Wang Tao, ons altının 1.976 ila 1.990 dolar aralığında kalmasının nötr bir görüntü sunduğunu belirterek, bu aralık içerisinde konsolide olan altın için bu seviyelerin ilk aşamada takip edilmesi gereken noktalar olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABER Commerzbank, altın ve gümüşte 2024 yılı beklentisini açıkladı Almanya merkezli banka Commerzbank, altın fiyatlarında 2024 yılında yeni rekor yaşanmasını beklerken; gümüş fiyatına yönelik beklentisini ise aşağı çekti. İşte Alman bankanın hedef rakamları..

Öte yandan haftanın ilk işlem gününde ons gümüş 23,64 dolara gerilerken; platin 906,66 dolara, paladyum ise 1.057,80 dolara yükseldi.

İLGİLİ ANALİZ Gümüş fiyatlarında bu hafta takip edilecek kritik seviyeler Cuma günü paylaştığım gümüş analizinin sonunu hafta kapanışının çok önemli olması nedeniyle açık bırakmıştım. Bu sebeple bu analizde gümüşün bu haftaki olası seyrini geçtiğimiz hafta kapanışına göre analiz edeceğiz.
REKLAMI KAPAT X