Altın fiyatlarında kritik veri öncesi düşüş derinleşti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatlarında kritik veri öncesi düşüş derinleşti
Doviz.com
30.04.2024 16:26

Altın, güvenli liman alımlarının desteğiyle art arda üçüncü ayda da kazanç elde etme yolunda ilerlerken, Fed'in yarın açıklayacağı kritik faiz kararı öncesinde aylık kazançlarının önemli bir kısmını geri verdi.

Ons altın saat 16.15 itibarıyla yüzde 1,38 düşüşle 2.303,43 dolara gerilerken, ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise yüzde 1,41 düşüşle 2.400,17 liradan fiyatlanıyor.

Tabela kurunda yaşanan düşüşün yanında gram altın fiziki piyasalarda da düşmeye devam ediyor. Buna göre Kapalı Çarşı’da gram altın 2.429 liradan, çeyrek altın 3.972 liradan, Cumhuriyet altını ise 16.340 liradan işlem görüyor.

Altın fiyatlarında yaşanan düşüşün önemli sebeplerinden biri olarak ise dolar endeksinde yaşayan toparlanma gösteriliyor. Buna göre 2024 yılının başında 100 seviyelerine kadar gerileyen dolar endeksi Fed'in kritik faiz kararı öncesinde yüzde 0,32 artışla 105,87 puandan işlem görüyor.

İLGİLİ HABER Büyük seçim yılının sürprizi dolardan geldi Küresel çapta 88 ülkede seçimlerin yapıldığı veya yapılacağı 2024 yılı, küresel yatırımcılar için bir dizi beklenmedik gelişmeyi de beraberinde getirdi. Bunlardan en dikkat çekeni ise küresel çapta dolarda yaşanan yükseliş oldu.

Capital analisti Kyle Rodda ise konuyla ilgili paylaşımında, altın fiyatlarının jeopolitik risklerin azalmasından ve Fed'in faiz indirimine gideceği beklentilerinin ötelenmesinden etkilendiğini belirterek, “Piyasaların daha güçlü bir dolar ve daha yüksek getirilere doğru geri döndüğünü görmeye başlıyoruz." dedi.

Ons altın, güçlü merkez bankası alımları ve jeopolitik gerilimlerin ortasında güvenli liman girişlerinin etkisiyle bu ay şimdiye kadar %4'e yakın değer kazanmıştı. Ancak jeopolitik gerilimlerin azalması ve faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi, ayın son işlem gününde altında kazançların bir kısmının geri verilmesine yol açtı.

İLGİLİ ANALİZ Altında yaşanan güç kaybının şifreleri Geçtiğimiz haftaya ciddi bir düşüşle başlayan ons altın tarafında hafta sonuna doğru görülen toparlanma çabaları maalesef sınırlı kaldı. Bu nedenle bu yazıda ons altında dikkat çekici hale gelen güç kaybının şifrelerine odaklanacağız.

Bu gelişmelerin ardından yatırımcılar ise haftanın en önemli gelişmesi olan ve iki günlük toplantının ardından yarın TSİ 21.00’de açıklanacak faiz kararı ile cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verilerini beklemeye başladı.

Fed'in bu toplantıda gösterge faiz oranını %5,25-%5,5 seviyesinde sabit tutmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak piyasa katılımcıları, Fed'in faiz kararının ardından Powell’ın faiz indirimi beklentilerini canlandıracak bir konuşma yapması durumunun, altının yükselişi için önemli bir katalizör olabileceğini belirtiyor.

Gram altında 3 bin lira hedefi

Çin Merkez Bankası'nın Amerikan hazine tahvillerinden uzaklaşmak ve rezervlerini çeşitlendirmek için altın alımı yaptığını belirten ve bu durumun altında yükselişi desteklediğini aktaran Ekonomist Tunç Şatıroğlu ise kısa vadede altın fiyatlarının yatay seyredebileceğini ancak uzun vadede yükseliş trendinin devam edebileceğini tahmin etti.

Ons altında hedef fiyatın 2450-2500 dolar aralığı olduğunu vurgulayan Şatıroğlu, gram altın fiyatının ise 3 bin liraya kadar yükselebileceğini öne sürdü.

Altın yatırımında sabırlı olunması gerektiğinin altını çizen Şatıroğlu, altın alırken bilindik kuyumculardan veya bankalardan alınması tavsiyesinde bulundu.

İLGİLİ HABER Darphane'den 'sahte altın' uyarısı Altın fiyatlarının geldiği seviye sahte altın üretimini de artırdı. Darphane Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin ise son dönemde küçük atölye tarzı yerlerde sahte altın üretiminin arttığına işaret ederek vatandaşı uyardı.

 

REKLAMI KAPAT X