Altında tüm zamanların rekoru kırıldı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altında tüm zamanların rekoru kırıldı
Doviz.com
20.05.2024 13:32

Altın, Ortadoğu'da artan siyasi ve jeopolitik belirsizliklerin etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasında yaşamını yitirmesi sonrasında ülkede OHAL ilan edildi.

İran anayasasına göre 50 gün içinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Muhbir'in yeni seçimler yapılana kadar görevi devralması gerekiyor.

İLGİLİ HABER İran Cumhurbaşkanı Reisi hayatını kaybetti. İranlı yetkililer, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın helikopter kazasında hayatını kaybettiğini açıkladı.

Öte yandan, hafta sonunda Suudi Arabistan'ın 88 yaşındaki Kralı Selman bin Abdulaziz’in akciğer iltihabı nedeniyle hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ise Kral'ın sağlık sorunları gerekçesiyle Japonya gezisini iptal etti.

Altın fiyatları da Orta Doğu’da artan siyasi belirsizliğin etkisiyle yeni rekor seviyelere ulaştı. 

Buna göre ons altın 2 bin 450 dolarla rekor seviyeyi test ettikten sonra saat 13.00 itibarıyla 2 bin 443 dolardan fiyatlandı. Ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise 2 bin 552 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktıktan sonra 2 bin 528 liradan işlem gördü.

ABC Rafinerisi Kurumsal Piyasalar Küresel Başkanı Nicholas Frappell ise altının son rallisinin haberlere dayalı olduğunu belirterek, yatırımcıların Asya'daki düşük likidite seviyeleri göz önüne alındığında pozisyonlarını bırakma konusunda isteksiz olduklarını söyledi.

Siyasi belirsizliklerin yanında yaşanan jeopolitik gerilimler de altını destekleyen bir diğer unsur oldu. Buna göre Ukrayna, Rusya'nın rafilerine yönelik İHA saldırılarına devam ederken, Çin'e giden bir petrol tankeri de Kızıldeniz'de Husiler tarafından vuruldu. Bu gelişmeler ise jeopolitik risk konusunu yeniden yatırımcıların masasına getirdi.

Öte yandan, ABD’de nisan ayının sonunda yüzde 4,71'in üzerine kadar çıkan 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,41'e kadar geri çekildi. Bu durum da altının yükselişini kolaylaştıran bir diğer veri olarak kayıtlara geçti.

Gram altında takip edilecek seviyeler

Doviz.com analisti Osman Bayrak ise kapanış değeri itibarıyla 2507 TL ve 2532 TL seviyelerinin gram altın için 2 önemli nokta olduğunu belirterek, "Gram altın, 2450 TL altına inmedikçe yön yukarı olarak okunabilir ve olası bir 2532 TL üzerinde kalıcılaşmada yeni yükseklerin kadraja girdiğinden bahsedebiliriz." dedi.

Diğer değerli metallerde son durum

Öte yandan, altın ile birlikte diğer metalarda da rallinin sürdüğü görüldü. Buna göre gümüş ve paladyumda sert yükselişler yaşanırken, platin ise sınırlı bir gerileme kaydetti.

Ons gümüş, geçtiğimiz haftanın son işlem gününde bakır gibi iletken metallerin yükselişinin yarattığı piyasa duyarlılığının etkisiyle son 11 yılın en yüksek seviyesine kadar çıkmıştı. Son yükselişiyle yeni rekorunu ise 32,51 dolara çıkardı.

İLGİLİ HABER Gümüş son 11 yılın zirvesinde Ons gümüş fiyatı 2013 yılından bu yana ilk kez 30 doların üzerine çıkarak rekor tazeledi. Ons gümüşteki yükselişin desteğiyle gram gümüş ise tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
REKLAMI KAPAT X