Gümüş son 11 yılın zirvesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gümüş son 11 yılın zirvesinde
Doviz.com
18.05.2024 16:35

Ons gümüş fiyatı 2013 yılından bu yana ilk kez 30 doların üzerine çıkarak rekor tazeledi. Ons gümüşteki yükselişin desteğiyle gram gümüş ise tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Metaller arasında en iletken varlıklardan biri olması sebebiyle güneş panellerinde, cep telefonlarında ve pek çok elektronik cihazda kullanılan gümüşe yönelik talep giderek büyüyor. Gümüşe yönelik talebin artması ise gümüşü bir yatırım aracı olarak görenlerin kazançlarının artmasına yol açıyor.

Buna göre ons gümüş 31,59 doları test ederek 11 yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. Gümüşün bu yükselişi, onu yılın en iyi performans gösteren varlıklarından biri haline getirdi.

Ons gümüşte yaşanan yükselişin ortasında gram gümüş, tarihi zirvesini 32,77 liraya çıkardı. Gram gümüş haftanın kapanışını ise yüzde 6,06 artışla 32,59 liradan yaptı.

ABD enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından piyasaların faiz rotasını yeniden belirlemesiyle bu hafta son bir ayın zirvesine çıkan altın, yılbaşından bu yana getiriler incelendiğinde gümüşün gerisinde kaldı. Değerli metal yatırımcılarının takip ettiği altın/gümüş rasyosu da yükselen kanalın alt bandına yaklaşmasıyla gümüşün altın karşısındaki kazancını gözler önüne serdi.

Kaynak: Tradingview

Altın/gümüş rasyosunun aşağı yönlü hareket etmesinin, gümüşte yükseliş için öncül bir işaret olarak görülebileceğini belirten Doviz.com analisti Osman Bayrak ise uzun süredir getiri yarışında altının gerisinde kalan ons gümüşün 30 USD seviyesini kırmasının önemine atıfta bulunarak, “Yaklaşık 3 yıldır kırılamayan bir direnç seviyesi kırılıyorsa ve bu hareket açıkça bilinen bir haber nedeniyle olmuyorsa, bu durum fiyatın içinde bulunduğu iklimin değişmiş olabileceğine işaret ediyor olabilir.” dedi.

İLGİLİ MAKALE Yatırım için altın mı gümüş mü alınmalı?: Avantaj ve dezavantajlar neler? Yatırım için altın mı gümüş mü alınmalı?: Avantaj ve dezavantajlar neler?
REKLAMI KAPAT X