​​​​​​​Beklenti üzerinde gelen ABD enflasyon verisi altın fiyatları üzerindeki baskıyı artırdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
​​​​​​​Beklenti üzerinde gelen ABD enflasyon verisi altın fiyatları üzerindeki baskıyı artırdı
Doviz.com
13.09.2022 17:00

ABD’de yıllık enflasyonun beklentiler üzerinde yüzde 8,3 seviyesinde açıklanması altın fiyatları üzerindeki baskıyı artırdı. Gram altın 1000 liranın altını test etti.

Enflasyon verisi gelecek haftaki Fed toplantısından önce açıklanacak son önemli veri olması sebebiyle küresel piyasalar tarafından merakla bekleniyordu. 

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ağustosta beklentilerin aksine yüzde 0,1 artarken, yıllık bazda yüzde 8,3 seviyesine gelerek tahminlerin üzerinde kaldı.

Enflasyon rakamlarının beklenenden daha yüksek bir seviyede gelmesiyle, önümüzdeki hafta Fed’in açıklayacağı faiz kararında şahin politikasını sürdürme ihtimali kuvvetlendi. 

Resesyon endişesi ve enflasyon verileri değerli metallerin satışına sebep oldu

Fed Başkanı Jerome Powell'ın yıl sonu yüzde 2 enflasyon hedefine bağlı olarak daha fazla sıkılaşmaya işaret etmesi altın fiyatlarını baskılayan önemli bir etkendi.

Açıklanan ABD enflasyon verisi ardından, değerli metal tutmanın yüksek faiz oranları karşısında fırsat maliyeti oluşturması sebebiyle değerli metal fiyatları üzerinde tekrar satış baskısı oluştu. 

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in yüzde 88 ihtimalle 75 baz puan faiz artırmasının beklendiğini aktaran analistler, ekim toplantısı için ise tahminlerin 25 baz puanda yoğunlaştığını dile getirdi.

Ons altın tekrar 1700 dolar seviyesine düştü

2022 yılının ilk aylarında 1,765 seviyesinde bulunan tahvil faizleri dünya genelinde enflasyonist ortamın güçlenmesiyle 3,425 seviyesine kadar çıktı. Yılbaşından beri yükselen ABD tahvil faizleri de ons altın üzerinde tüm yıl baskı yarattı. Açıklanan enflasyon verisi sonrasında ise gelecek hafta Fed'in faiz artışı beklentileri ons altın üzerinde yeniden baskı oluşturdu.

Ons altın, haftanın ilk işlem gününde doların da düşmesiyle iki haftanın en yüksek seviyesi olan 1.734,99 dolar seviyesine ulaşmıştı. Bugüne 1.724,60 dolar seviyesinden başlayan ons altın ise açıklanan veriler sonrasında yüzde 1,36 düşüşle 1.700 dolar seviyelerine kadar geriledi. 

Gram altın 1000 liranın altını gördü

Gram altın ise dolardaki zayıflama ile haftalık bazda yüzde 1,68 seviyesinde artış göstererek 1.014,20 seviyesinden işlem görürken açıklanan enflasyon verileri sonrasında yüzde 1,35 düşüşle 997,81 seviyesine geriledi.

Gram altın an itibarıyla yüzde 1düşüşle 1.001’den işlem görüyor.

Gümüş fiyatlarında yüzde 1 üzerinde düşüş yaşadı

Ons gümüş mart ayının başından beri sürdürdüğü düşüş hareketinden sonra eylül ayı itibarıyla yüzde 10’un üzerinde kayıplarını geri alarak yükselmek isterken, beklentiler üzerinde gelen enflasyon verisi ile yeniden düşüşe geçti. 

Gümüşün altına kıyasla daha satıcılı bir dönemi yaşamasında küresel resesyon kaygılarını daha fazla hissetmesi etkili oldu. Resesyon kaygılarını taşınmasındaki en önemli sebebin ise gümüş talebinin yüzde 54'ünün fabrikasyona bağlı olması ve emtia talebinin düşmesine karşı gümüşün hassaslığı olduğu belirtiliyor.

Gram gümüş fiyatları enflasyon verisi sonrasında 11,40’ın altına geldi. Gümüş an itibarıyla yüzde 0,9 düşüşle 11,50’den işlem görüyor.


 

REKLAMI KAPAT X