Belirsizliğin ‘altın’ dönemi: 2023 Genel seçimleri, enflasyon rakamları

Okuma Süresi: 2 Dakika
Belirsizliğin ‘altın’ dönemi: 2023 Genel seçimleri, enflasyon rakamları
Doviz.com
08.05.2023 10:41

Fed’in faiz artışlarını durdurup durdurmayacağını haziran toplantısında ele alacağını bildirmesinin ardından bu hafta açıklanacak ABD enflasyon rakamlarının önemi bir kat daha arttı. Yurt içinde ise küresel çapta 2023 yılının en önemli gelişmelerinden biri olarak gösterilen genel seçimler piyasaların odak noktası haline geldi.

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta ulaştığı rekor seviyelerin ardından bir miktar tepki satışıyla karşılaştıktan sonra pazartesi günü dolar endeksinin gevşemesiyle belirsizliklerin oldukça fazla olduğu haftaya ılımlı bir yükselişle başladı.

Buna göre, ons altın TSİ 10.30 itibarıyla 2.022,13 dolardan işlem görürken, gram altın 1268,20 lira seviyesinden fiyatlandı.

Kapalıçarşı'da gram altın fiyatı ise 1390,36 liradan işlem gördü. 

Dolar endeksi de %0,14 gerileyerek haftanın ilk gününde külçe altını denizaşırı alıcılar için daha cazip hale getirdi.

Yatırımcılar ise bu hafta açıklanacak ve haziran ayı toplantısında Fed'in para politikası duruşunu etkileyebilecek önemli ABD enflasyon verisini beklemeye başladı.

KCM Trade analisti Tim Waterer, enflasyonun düşük seyrettiğine dair herhangi olası bir işaretin Fed'den daha düşük faiz oranı beklentileri nedeniyle doları engelleyeceğini ve bunun da altının yükseliş eğilimini sürdürmesine destek olabileceğini söyledi.

Yatırımcılar enflasyon verisinin yanında ayrıca ABD bankacılık sektörü ve ABD borç tavanıyla ilgili gelişmeleri de yakından takip etmeye başladı.

Son olarak ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, pazar günü yaptığı açıklamada, Kongre'nin borç tavanı konusunda harekete geçmemesinin "anayasal bir krizi" tetikleyebileceği konusunda sert bir uyarıda bulundu.

Waterer ise ABD ekonomisinde daha fazla zayıflık belirtisi görülmesi halinde altının "en çok fayda görebilecek" varlık olduğunu ve fiyatların kısa sürede 2.100 dolara çıkabileceğini söyledi.

2023 Genel Seçimleri

Türkiye ise gelişmekte olan piyasalardaki en yüksek profilli oylamada yirmi yılının en büyük siyasi mücadelesine hazırlanıyor.

Son günlerde TL'nin dolar karşısında rekor düşük seviyeye gerilemesiyle birlikte artan yaşam maliyetleri ve oluşan ikili kur sonrasında yıllardır uygulanan alışılmışın dışındaki para politikası birçok yatırımcının ülke varlıklarına olan ilgisini de azaltmıştı. Bu sebeple bu seçim küresel para piyasaları tarafından da yakından takip ediliyor.

Bank of America EMEA Başkanı David Hauner ise seçimle ilgili yaptığı açıklamada "Bu, öyle ya da böyle potansiyel olarak 2023'ün en ilginç hikayesi olacak." değerlendirmesinde bulunmuştu.

REKLAMI KAPAT X