Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), konut satın alıp onu kiraya vermenin karlı bir yatırım olup olmadığını inceleyen bir analiz yayımladı.
Analizde sahibinden internet sitesindeki satılık ve kiralık ortalama fiyat verileri kullanılarak verilerin başladığı 2017 yılının eylül ayında yapılan konut yatırımı ile mevduat, borsa, döviz ve altın yatırımlarının güncel değerleri karşılaştırıldı.
BETAM’ın uzman araştırmacısı Ögretim Üyesi Dr. Gökhan Şahin Güneş tarafından kaleme alınan çalışmaya göre, 2017 yılının ağustos ayında 100 m2’lik bir konut almak için ödenecek 236 bin 328 TL’lik ortalama bir tutarın 2024 yılının ağustos ayındaki kira ve kiranın faiz getirisi dahil değeri 3 milyon 350 bin 650 TL oldu.
Kiraya verilmese de değeri 3 milyon TL'ye yaklaşacaktı
Eğer o dönemde konut alan birisi aldığı evde oturup onu kiraya vermeseydi evinin güncel değeri ise 2 milyon 973 bin 155 TL olacaktı.
Ev yerine altın alınsa 4,3 milyon TL olacaktı
Analiz aynı dönemde ev almak yerine aynı tutarda yapılacak mevduat yatırımının değerinin 892 bin 28 TL, döviz yatırımının değerinin 2 milyon 609 bin 639 TL, borsa yatırımının değerinin 2 milyon 209 bin 38 TL, altın yatırımının değerinin ise 4 milyon 307 bin 192 TL olduğunu ortaya koydu.
Yatırım araçlarının cari getirileri de TL bazlı şöyle listelendi:
Kaynak: BETAM
Son 7 yılda konutun altın yatırımından sonra en yüksek getirili ikinci yatırım aracı olduğunun tespit edildiği araştırmanın sonuç bölümünde ise şunlar aktarıldı:
“Bu araştırma notunda ülkemizde konut satın almanın kârlı bir yatırım türü olup olmadığı incelenmiştir. Bu inceleme konut fiyatlarının yıllar içindeki değişimini ve aynı dönem boyunca yapılacak mevduat, borsa, döviz ve altın yatırımlarının getirilerini karşılamaktadır.
Sonuçlar oldukça çalkantılı bir dönemde (2017 Eylül-2024 Ağustos) kiralamak amacıyla konuta yatırımın, altın bir yana bırakılırsa, vadeli mevduat (yüzde 276), döviz (yüzde 28) ve borsa (yüzde 52) yatırımından daha yüksek bir getiri sağlayabildiği görülmektedir.
Analiz ülke genelindeki ortalama konut fiyatlarını baz alarak gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle farklı illerde farklı sonuçlar elde edilebileceği unutmamalıdır. Ayrıca, kredi kullanarak kiralama amacıyla satın alınan konutların kâr oranlarının daha düşük olacağı göz önünde bulundurulmalıdır.”