Fed'in faiz kararı altın fiyatlarını nasıl etkiledi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fed'in faiz kararı altın fiyatlarını nasıl etkiledi?
Doviz.com
15.06.2023 10:44

Ons altın, ABD Merkez Bankası'nın bu yıl daha fazla faiz artırımına gidebileceğini ima etmesinin ardından perşembe günü yaklaşık üç ayın en düşük seviyesine geriledi.

Ons altın TSİ 10.30 itibarıyla %0,47 düşüşle 1.933,06 dolardan işlem görürken, gram altın ise dolar kurundaki yükselişin etkisiyle %0,08 artışla 1.471,36 liradan işlem görüyor.

Kapalıçarşı'da gram altın fiyatı ise dünkü işlemlere göre 1.483,84 lira seviyesinden fiyatlanıyor.

Fed Başkanı Powell, dün düzenlenen basın toplantısında, enflasyonda daha yavaş bir düşüşün, borçlanma maliyetlerinde bu yılın sonuna kadar iki kez 25’er baz puanlık bir artışa neden olabileceğini söyledi.

İLGİLİ HABER Powell: Enflasyonu hedefimize indirmekte kararlıyız Fed Başkanı Powell, faizleri sabit bıraktıkları haziran ayı toplantısının ardından %2 enflasyon hedefine güçlü bir şekilde bağlı olduklarını açıkladı.

GoldSilver Central analisti Brian Lan ise "İki faiz artışı beklentisi altın üzerinde baskı yarattı ve fiyatlar daha fazla satış baskısı görebilir. Bir sonraki destek ise 1.920 dolar seviyesi olabilir." dedi.

Brian Lan ayrıca fiyatların daha önce belirli bir aralıkta konsolide olduğuna atıfta bulunarak, "Fed piyasaya bir yön verdi." değerlendirmesinde bulundu.

ABD dolar endeksi de yükselerek altın fiyatlarını diğer para birimlerine sahip olanlar için daha pahalı hale getirdi.

Standard Chartered analisti Suki Cooper ise ABD ekonomik verilerinde keskin bir yavaşlama olmadığı sürece altın fiyatlarının önümüzdeki seanslarda düşme olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti.

CME Fedwatch aracına göre piyasalar da şu anda temmuz ayında Fed'in faiz artırma ihtimalini yaklaşık %72 olarak fiyatlıyor.

Yatırımcılar ayrıca faiz beklentilerine ilişkin verilerden teyit almak için bugün TSİ 15.30’da açıklanacak haftalık işsizlik başvuruları da dahil olmak üzere bir dizi ABD ekonomik verisini bekliyor. Böylelikle verilerin Powell’ın söylemlerini destekleyip desteklemediği de görülmüş olacak.

ECB faiz kararını açıklayacak

Euro Bölgesi ekonomisi, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde daralmasının ardından 2023 yılının ilk çeyreğinde de hafif daralarak teknik resesyona girmişti.

Ancak Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğine vurgu yaparak, faiz artırımlarının devam edeceğini sıklıkla dile getirmişti.

Bu sebeple bugün, Avrupa Merkez Bankası'nın borçlanma maliyetlerini 22 yılın en yüksek seviyesine çıkarması ve daha fazla faiz artışına açık kapı bırakması bekleniyor.

İLGİLİ HABER ECB/Lagarde: Faiz artırımları devam edecek Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, yüksek enflasyona vurgu yaparak faiz artırımlarının devam edeceğini söyledi.
REKLAMI KAPAT X