Gram altın 1500 lira sınırında: Kapalıçarşı'da son durum ne?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın 1500 lira sınırında: Kapalıçarşı'da son durum ne?
Doviz.com
16.06.2023 15:38

Altın fiyatlarında dolar endeksinde yaşanan geri çekilmenin desteğiyle ılımlı bir yükseliş yaşanırken, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmaya devam edebileceğine yönelik beklenti, kazançların sınırlı kalmasına yol açtı.

Buna göre, ons altın TSİ 15.15 itibarıyla %0,49 artışla 1.967,51 dolardan işlem görürken, gram altın ise %0,51 artışla 1.497,08 lira seviyesinden fiyatlandı.

Marex analisti Edward Meir, altın fiyatlarının yükselmekte zorlandığını belirterek, Fed'in enflasyon ve faiz oranlarına ilişkin mesajının hala şahin olduğunu, ufukta daha fazla faiz artışı olduğu için ise altında satın alma eğiliminin azaldığını söyledi.

Faiz kararının ardından paylaşılan Fed'in yeni projeksiyonlarında ise borçlanma maliyetlerinin yıl sonuna kadar yarım puan kadar daha artması gerekebileceğinin sinyali verilmişti.

İLGİLİ HABER Powell: Enflasyonu hedefimize indirmekte kararlıyız Fed Başkanı Powell, faizleri sabit bıraktıkları haziran ayı toplantısının ardından %2 enflasyon hedefine güçlü bir şekilde bağlı olduklarını açıkladı.

Yatırımcılar ise paylaşılan verilerin ardından Fed’in temmuz ayında 25 baz puanlık bir faiz artırımı ihtimalini %72 olarak fiyatlamaya başladı.

Dolar endeksi ise son bir ayın en düşük seviyesine yakın seyrederek, altını diğer alıcılar için daha ucuz hale getirdi.

Metals Focus Kıdemli Danışmanı Harshal Barot ise Avrupa Merkez Bankası'nın "beklenenden çok daha şahin" olmasının ardından doların bir miktar baskı altına girdiğini ve bunun altın fiyatlarına destek sağladığını söyledi.

Barot, gelen ABD verilerine bağlı olarak altının "biraz dalgalı" olabileceğini ve kısa vadede 1.930 ila 1.980 dolar bölgesinde işlem görebileceğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan, Japonya Merkez Bankası da küresel büyümedeki keskin yavaşlamanın ortasında kırılgan bir ekonomik toparlanmayı desteklemeye odaklanarak, beklenenden daha güçlü enflasyona rağmen ultra gevşek para politikasını sürdürmeye devam etti ve faizleri değiştirmedi.

BoJ’un politika hamlesi ise haftanın son işlem gününde altın fiyatlarına destek sağlayan bir diğer önemli katalizör olarak dikkat çekti.

İLGİLİ HABER BoJ ultra gevşek para politikasını sürdürdü Japonya Merkez Bankası (BoJ), ultra gevşek para politikasında bir değişikliğe gitmeyerek faizleri tarihi düşük seviyelerde tutmaya devam etti.

Kapalıçarşı altın fiyatları

Son günlerde Kapalıçarşı kurunun tabela kurunun gerisinde kalması sonrasında, altın fiyatlarındaki yükseliş Kapalıçarşı'da da kendini gösterdi. Buna göre, Kapalıçarşı’da gram altın fiyatı %0,93 artışla 1.489 lira seviyesinden fiyatlandı.

Kapalıçarşı'da çeyrek altın fiyatı da dünü 2.415 lira seviyesinden kapattıktan sonra yeni günde 2.438 liraya çıktı.

Kapalı Çarşı'da yarım altın ise dünü 4.831 liradan tamamladıktan sonra 4.837 liradan fiyatlandı.

Cumhuriyet altını ise dünü 9.632 lira seviyesinde noktaladıktan sonra haftanın son işlem gününde 9.734 lira seviyesinden işlem gördü.

Kaynak: Doviz.com - Altın Fiyatları

Tıklayın: Yatırım için hangi altın alınmalı?: Kuyumcular açıkladı

REKLAMI KAPAT X