Gram altın, ABD enflasyon verileri öncesinde yükselişe geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın, ABD enflasyon verileri öncesinde yükselişe geçti
Doviz.com
14.02.2023 10:09

Gram altın, Fed'in para politikası adımları hakkında ipucu verebilecek kritik ABD enflasyon verileri öncesinde güne yükselişle başladı.

Gram altın bugün saat 10:00 itibarıyla %0,45 artışla 1.128,53 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,46 artışla ons başına 1.862,49 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,60 artışla ons başına 1.874,70 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,22 düşüşle 103,0555 seviyesinden işlem görüyor.

Son dönemlerde faiz oranlarındaki artış beklentisi, altın fiyatları üzerinde satış baskısı oluşmasına neden olmuştu.

OCBC FX stratejisti Christopher Wong, altın fiyatlarının kısa vadeli seyri için, "ABD'deki dezenflasyon eğilimi yavaşlama belirtileri gösterirse, şahin bir Fed'e ilişkin risk duyarlılığı doları daha fazla destekleyerek, altın fiyatları üzerindeki baskının artmasına yol açabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Bununla birlikte Wong, TÜFE'nin beklenenden daha düşük gelmesi durumunda, ABD Merkez Bankası'nın potansiyel olarak faiz artışlarını yavaşlatmayı göze alabileceğini ve bununda altın fiyatlarında toparlanmaya yol açabileceğini sözlerine ekledi.

Bu sebeple yatırımcılar, günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan ocak ayı ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini beklemeye başladı. 

Reuters anketine katılan ekonomistler, bugün açıklanacak manşet TÜFE'nin aylık bazda %0,5 artış göstermesini bekliyor.

Son dönemde birçok Fed politika yapıcısı ise enflasyonu %2'lik hedefe çekmek için daha fazla faiz artırımına ihtiyaç duyulduğunun sinyalini verirken; para piyasaları, Fed'in hedef faiz oranını temmuz ayında %5,193 seviyesine çıkarmasını bekliyor.

ANZ analistleri konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, "Fed'in daha uzun süre şahin kalması gerekebileceğine dair göstergelerin okunmasının yanında altın yatırımcıları Fed'in bir sonraki hamlesini tahmin etmeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.

ANZ analistleri ayrıca zayıflayan doların yılın geri kalanında aşağı yönlü ivmesini sürdürmesini beklediklerini ve değerli metalin bundan fayda sağlayabileceğini aktardı.

REKLAMI KAPAT X