Gram altın haftaya hafif satıcılı başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın haftaya hafif satıcılı başladı
Doviz.com
21.11.2022 09:57

Gram altın, Fed’in para politikasında önümüzdeki aylarda izleyeceği yol hakkında daha fazla netlik ararken haftaya hafif satıcılı başladı.

Gram altın, geçtiğimiz hafta 1060 TL'nin üzerine çıktıktan sonra yeni haftada 1.044,10 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, bugün saat 09:45 itibarıyla %0,18 düşüşle ons başına 1.745,30 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,40 düşüşle ons başına 1.747,30 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,47 artışla 107,4760 seviyesinden işlem görüyor.

Altın fiyatları geçen hafta Fed üyelerinin daha yüksek faiz oranları konusunda uyarıda bulunmasının ardından %2'ye yakın değer kaybetti.

Piyasalar ise, altın fiyatlarının kısa vadeli seyri için ABD’den çarşamba günü gelecek Fed'in bir önceki faiz toplantısının tutanaklarına odaklandı.

Analistler, açıklanacak bu toplantı tutanaklarının, Fed’in faiz oranlarını artırma konusunda nasıl bir yol izleyeceğine dair piyasalara ipucu vermesini bekliyor.

Piyasalar, enflasyonun son aylarda beklenenden daha fazla gerilemesinin ardından aralık ayında nispeten daha küçük bir faiz artırımı ihtimalini fiyatlarken, Fed üyelerinin son yorumları faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre artmaya devam edebileceğine işaret etti.

Dolar için olumlu olan bu görünüm ise altın fiyatları üzerinde gerilemeye yol açtı.

Fed'in bir dizi keskin faiz artırımı, artan getirilerin altın gibi sabit getirisi olmayan varlıkların cazibesini azaltması nedeniyle bu yıl altın fiyatları üzerinde ağır bir baskı oluşturmuştu.

Altın fiyatları, bu ayın başlarında ABD'de enflasyonun gevşediğine dair işaretlerle yükselmesine rağmen, enflasyonun hala Fed'in yıllık %2 hedefinin oldukça üzerinde seyretmesi nedeniyle üzerindeki satış baskısından kurtulamadı.

Altın fiyatları üzerinde satış baskısı oluşturan bir diğer önemli unsur ise, Çin’in son yedi ayın en kötü Covid-19 salgınıyla mücadele etmesi yüzünden ülkenin birçok bölgesini kapatması oldu.

Ülkedeki ekonomik görünümdeki belirsizlik, “Sıfır Covid” politikasıyla bu yıl büyük ölçüde arttı. Bu durum ise ülkenin değerli metallere olan talebini azalttı.

Diğer değerli metallerde altın fiyatlarındaki geri çekilmeye eşlik etti.

Spot gümüş %0,38 düşüşle 20,82 dolara, platin ise %0,46 düşüşle 976,65 dolara indi. Paladyum ise %0,86 düşüşle 1.925,63 dolara indi.

REKLAMI KAPAT X