Gram altın, ons altının desteğiyle rekor serisini sürdürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın, ons altının desteğiyle rekor serisini sürdürüyor
Doviz.com
05.04.2023 11:29

Gram altın, ABD'den gelen zayıf ekonomik verilerin ardından yükselişine hız kazandıran ons altının etkisiyle 1255 seviyesine kadar çıkarak rekor serisini sürdürdü.

Gram altın, bugün saat 11:15 itibarıyla %0,46 artışla 1.254,50 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,29 artışla ons başına 2.026,05 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,18 artışla ons başına 2.041,80 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi iki ayın en düşük seviyelerine yakın seyrederek külçe altını diğer para birimlerini elinde tutan alıcılar için daha cazip hale getiriyor.

ACY Securities Başekonomisti Clifford Bennett, dolar endeksindeki zayıflığın altını yukarı yönlü desteklemesinin ardından yüksek enflasyonla yavaşlayan küresel ekonomiye atıfta bulunarak, "Kısa vadede altın, yukarı yönlü seyrini sürdürebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Altın fiyatları, ABD'den gelen zayıf ekonomik verilerin ekonominin yavaşladığına işaret etmesinin ardından salı günü %2'lik bir artışla ons başına 2.000 doların üzerine çıkmıştı.

Altın fiyatlarının bu yükselişinde ise ABD’den gelen veriler etkili olmuştu.

Buna göre, şubat ayında ABD'de açık iş pozisyonlarının yaklaşık iki yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösteren veriler, iş gücü piyasasının soğuduğuna da işaret etti.

Bu ise Fed’in faiz artışlarında en çok gerekçe gösterdiği iş gücü piyasasındaki sıkı duruşun gevşemeye başladığını gösterdi. Böylelikle Fed’in faiz artışlarında duraksaması hatta ilerleyen dönemlerde faiz indirimine gidilmesi fiyatlanmaya başlandı.

Ayrı bir rapor ise ABD'de imal edilen mallar için yeni siparişlerin şubat ayında üst üste ikinci ay düşüş yaşadığını gösterdi.

Bu veri ise küresel resesyon endişelerinin yeniden artmasına yol açarak, geleneksel olarak enflasyona ve ekonomik belirsizliklere karşı bir koruma aracı olarak görülen altın fiyatlarının yükselişine hız kazandırdı.

Küresel piyasalarda ons altının yükselişine destek olan bir  diğer gelişme ise bankacılık sektöründe gerçekleşti.

Buna göre Silicon Valley Bank ile başlayan ve ardından İsviçre’ye kadar sıçrayan bankacılık krizinde gözler bu kez Kanada’ya çevrildi.

Kanada’nın en büyük ikinci bankası olan Toronto-Dominion Bank’a karşı yatırımcıların 3,7 milyar dolarlık kısa pozisyon açması, bankacılık krizine ilişkin endişelerin de yeniden alevlenmesine yol açtı. 

Metal firması MKS PAMP ise yayımladığı bir notta, yüksek enflasyon zemininin hakim olduğu bir dönemde, finansal koşullar sıkılaştıkça resesyon riskinin daha yüksek olabileceğini belirtti.

Resesyon korkularının yaygılaşması sonrasında ise Fed'in mayıs ayındaki toplantısında faizleri sabit bırakma ihtimali %54,6 seviyesine çıktı.

Ancak Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ekonomik yavaşlama risklerine rağmen ABD Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemlerde muhtemelen daha fazla faiz artırımı yapabileceğini söyledi.

Yatırımcılar ise Fed’in faiz artışlarında nasıl bir yol izleyeceğini görmek için odağını, cuma günü açıklanması beklenen ABD Tarım Dışı İstihdam verilerine çevirdi.

REKLAMI KAPAT X