Gram altın rekor seviyesinden geri çekildi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın rekor seviyesinden geri çekildi
Doviz.com
06.12.2022 09:55

Gram altın, haftaya yükselişini sürdürerek başlayıp 1.084 TL seviyesine kadar çıktıktan sonra rekor seviyesinden geri çekildi.

Gram altın, bugün saat 09:45 itibarıyla %0,05 artışla 1.059,31 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra ons başına 1.768 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, ons başına 1.780,60 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,08 artışla 105,4435 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi, ABD fabrika siparişleri ve hizmet sektörü verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından pazartesi günü dört seans sonra ilk kez yükseldi.

Güçlenen dolar ise altını diğer para birimi sahipleri için daha pahalı hale getirdiğinden, altın fiyatlarının yükselişi üzerinde baskı oluşturdu.

Fed yetkilileri, önümüzdeki aylarda daha küçük faiz artışlarına işaret ederken, merkez bankası faizlerin beklenenden çok daha yüksek seviyelerde zirve yapabileceği konusunda da uyarıda bulunmuştu. 

ABD'den gelen iyimser verilerin ardından ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) önümüzdeki hafta gerçekleştireceği toplantıda faiz artış hızında yavaşlamaya gitmesi ihtimali de azaldı.

Piyasa katılımcıları ise, Fed'in gelecek haftaki politika toplantısında 50 baz puanlık (bps) bir faiz artışına gitmesini %91 olarak fiyatlıyor.

IG Markets stratejisti Yeap Jun Rong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Telebin yüksek kaldığına dair işaretler, piyasaların daha şahin beklentileri yeniden gözden geçirmesine yol açabilir." dedi.

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve İrlanda Merkez Bankası Başkanı Gabriel Makhlouf ise, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupa Merkez Bankası'nın devam eden enflasyon endişeleri nedeniyle önümüzdeki hafta faiz oranlarını 50 baz puan artırmasının muhtemel olduğunu söylemişti.

ABD’den gelen talebin yüksek kaldığına dair işaretler ve politika yapıcıların enflasyonla mücadelelerinde faiz artışına devam sinyali vermesi ise altın fiyatlarının zirve seviyelerden geri çekilmesine sebep oldu.

Belirsizliklerin artması diğer değerli metallerde de karışık bir görünümün oluşmasına sebep oldu.

Spot gümüş %0,77 artışla 22,38 dolara, paladyum %0,98 artışla 1.892,10 dolara çıkarken; platin ise %0,31 düşüşle 997,25 dolara indi.

REKLAMI KAPAT X