Gram altın rekor seviyesine yakın seyrediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın rekor seviyesine yakın seyrediyor
Doviz.com
21.03.2023 10:49

Gram altın, bankacılık sektöründe yaşanan gelişmelerin ardından ABD Merkez Bankası'nın para politikasını sıkılaştırmayı yavaşlatacağına yönelik beklentilerle ulaştığı 1.228 TL seviyesine yakın seyretmeye devam ediyor.

Gram altın, bugün saat 10:30 itibarıyla %0,16 düşüşle 1.207,75 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,17 düşüşle ons başına 1.975,42 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,20 düşüşle ons başına 1.978,90 seviyesinden işlem görüyor.

CME FedWatch aracına göre piyasalar, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bugün başlayacağı ve yarın sonlanacak toplantıların ardından Fed'in faizleri %24,7 ihtimalle sabit bırakacağını ve %75,3 ihtimalle de 25 baz puanlık (bps) bir artışa gideceğini fiyatlıyor.

City Index analisti Matt Simpson ise faiz beklentilerinin ardından ons altının 1.980 dolar seviyesinden işlem gördüğünü ve Fed’in faiz kararına kadar altın fiyatlarının bu seviyelerde konsolide olabileceğini belirtti.

Simpson ayrıca faiz artırımlarında olası bir duraklamanın altını başlangıçta 2.000 doların üzerine çıkarabileceğini ancak bu kazançları koruyabilmesi için daha düşük bir nokta grafiği ve güvercin bir basın toplantısının görülmesinin gerekli olacağını vurguladı.

Finansal belirsizlik dönemlerinde güvenli bir liman olarak görülen ve son günlerde bankacılık krizinin desteğiyle yükselişe geçen altın fiyatları üzerinde ise yükselen faiz oranları, satış baskısı oluşturma riski taşıyor. Yükselen faiz oranları ayrıca sabit getirisi olmayan altını elde tutmanın fırsat maliyetini de artırarak getirisi olmayan külçeyi daha az cazip hale getirme eğiliminde bulunuyor.

Ancak, pazartesi günü volatil işlemlerde altın fiyatları, Fed'in faiz artışlarında yavaşlayabileceği beklentisi ve bankacılık krizini kontrol altına almak ve küresel finans piyasalarını istikrara kavuşturmak için birkaç merkez bankası tarafından alınan önlemlerin yatırımcılar tarafından sindirmesiyle 2.009 dolara kadar çıkarak Mart 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Yatırımcıların haftanın başında değerlendirdiği bir diğer gelişme ise UBS'in pazar günü rakibi Credit Suisse'i 3,23 milyar dolara satın almayı kabul etmesi oldu.

Bu gelişmelerin ardından UBS'in hisseleri, açılışta yüzde 13’e yakın değer kaybı yaşarken; analistler ise banka paylarındaki düşüşü, UBS ile Credit Suisse arasındaki anlaşmada nominal değeri 16 milyar franklık (17,3 milyar dolar) sermaye benzeri borçlanma aracı olan ek tier 1 (AT-1) tahvilin silinmesine bağladı.

Bu gelişme ise altın fiyatlarındaki yükselişi destekleyerek yeni rekor seviyelerin görülmesini sağladı.

ANZ analistleri ise konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, bankacılık düzenleyicilerinin piyasa güvenini desteklemek için attığı adımlara rağmen, belirsiz makro zeminin devam etmesi sebebiyle yatırımcıların altına olan ilgisinin devam ettiğini belirtti.

Yine de yatırımcılar, altın fiyatlarının kısa vadeli seyri için yarın TSİ 21:00'da açıklanacak Fed'in faiz kararını ve 21:30'da düzenlenecek basın toplantısında konuşacak Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarını beklemeye başladı.

REKLAMI KAPAT X