Gram altın rekor tazeledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın rekor tazeledi
Doviz.com
21.12.2022 10:17

Gram altın, geçtiğimiz hafta merkez bankalarının faiz kararlarının etkisiyle rekor seviyelerinden geriledikten sonra Japonya Merkez Bankası’nın politika değişikliği sonrasında yükselen ons altının desteğiyle rekor tazeledi.

Gram altın, çarşamba günü erken saatlerde 1.092,61 TL seviyesini gördükten sonra 1.088,12 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, bugün saat 10:15 itibarıyla %0,25 düşüşle ons başına 1.812,65 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,25 düşüşle ons başına 1.822,90 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, Japon yenindeki yükselişin dolar endeksini düşürmesinin ardından salı günü yaklaşık %2 yükseldi. Bu durum, Japonya Merkez Bankası’nın yaklaşık on yıldır ilk kez beklenmedik bir şekilde ultra gevşek para politikasını değiştirmeye başlamasıyla tetiklendi.

Son olarak BOJ, gösterge Japon devlet tahvillerinin getiri eğrisi aralığını artırarak, gelecek yıl politikayı sıkılaştırmaya açık olabileceğinin sinyalini verdi.

Bu hamle, diğer bazı gelişmiş piyasa merkez bankalarından gelen şahin sinyalleri takip ederek, küresel faiz oranlarının 2023'te daha da yükselebileceğine işaret etti.

Böyle bir senaryo, altın gibi getirisi olmayan varlıklar için kötü bir işaret olsa da, diğer merkez bankalarının faiz oranlarında agresif bir tutum belirlemesi dolar endeksinin geri çekilmesini sağlayarak altın ve diğer riskli varlıklara olan iştahı tekrar artırdı.

Fed'in bu ayın başlarında faiz oranlarını nispeten daha küçük bir marjla artırmasının ardından dolar endeksi şu anda altı ayın en düşük seviyelerine yakın işlem görüyor.

Dolar endeksindeki gerileme ise altın ve diğer riskli varlıklarda yükseliş yaşanmasını destekliyor.

Yine de yatırımcılar ABD faiz oranlarının nerede zirve yapacağı konusunda piyasada belirsizliğin hakim olması sebebiyle çekimserliğini koruyor.

Diğer değerli metaller salı günü yükselirken, çarşamba gününde ise karışık bir görünüm hakim oldu.

Spot gümüş %0,91 düşüşle 23,95 dolara, platin %0,76 düşüşle 1.003,84 dolara indi; paladyum ise %0,38 artışla 1.741,55 dolara çıktı.

REKLAMI KAPAT X