Gram altın rekor tazeledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın rekor tazeledi
Doviz.com
12.07.2024 09:48

ABD'de dün açıklanan ve dört yıl sonra tüketici fiyatlarının düştüğünü gösteren veri sonrasında ons altından destek alan gram altın, bugün gerileyen ons altına rağmen dolar/TL'nin 33 lira üzerine çıkmasından destek alarak erken saatlerde rekor tazeledi.

ABD Çalışma Bakanlığı, dün haziran ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıklamıştı.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre ABD'de tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0,1 gerilemiş, yıllık bazda ise yüzde 3 artış kaydetmişti.

Çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 3,3, aylık yüzde 0,1 ile beklentilerin altında gerçekleşmişti.

Böylece ABD'de tüm göstergeler enflasyonun haziranda beklentilerin altında kaldığını göstermişti.

Analistler ise ABD'de tüketici fiyatlarının aylık bazda artış beklentilerinin aksine düşüş göstermesinin ve yıllık enflasyonun 1 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin dezenflasyon trendinin tekrar rayına girdiğine dair görüşleri güçlendirdiğini ve Fed'i faiz indirimlerine yakın zamanda başlayacağına dair beklentileri artırdığını belirtmişti.

ABD'de enflasyon verileri sonrasında piyasaların tepkisi ise sert olmuştu.

Verilerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in ilk faiz indirimine eylülde gitme ihtimali yüzde 70 seviyelerinden yüzde 85'e çıkmıştı.

Kaynak: CME Fedwatch

Fed'in yakın zamanda faiz indirimlerine başlayabileceğine dair beklentilerin artmasıyla ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise yaklaşık 10 baz puan azalışla yüzde 4,18 seviyesine kadar gerilemişti.

Tahvil faizlerindeki düşüşün ardından euro/dolar paritesi 1,09 seviyesini, sterlin/dolar paritesi ise 1,2949 seviyesini test etmişti.

Bu kapsamda rekor seviyelere ulaşan euro/TL ve sterlin/TL’de de yeni rekorlar kayıtlara geçmişti. Euro kuru tarihi zirvesini 35,95’e çıkarırken, sterlin ise 42,71’e yükseltmişti.

İLGİLİ HABER Euro ve sterlin tüm zamanların zirvesine çıktı İngiltere ve Fransa’da gerçekleşen seçimlerin ülkelerdeki belirsizlikleri kaldırması sonrasında para birimleri de yükselişe geçti. Buna göre İngiliz sterlini ve euro, dolar karşısında kazançlarını genişletirken; Türk lirası karşısında ise tüm zamanların yeni zirvesine ulaştı.

Gram altın zirve tazeledi

Öte yandan tahvil faizlerindeki düşüşün akabininde altın fiyatlarında da sert yükselişler görülmüştü. Buna göre veri öncesi ons başına 2 bin 380 dolar olan altın, verinin ardından 2 bin 420 doların üzerini görmüştü.

Ancak, ons altın dünkü kazanımlarının ardından bugün bir miktar kar satışı yaşayarak yüzde 0,47 düşüşle 2 bin 404 puana geriledi.

Dün ons altında yaşanan yükselişten destek bulan gram altın ise bugünkü desteğini 33 liranın üzerine çıkan dolar/TL'den aldı ve tüm zamanların zirvesini 2 bin 561 liraya taşıdı.

Gram altın saat 09.30 itibarıyla ise 2 bin 556 liradan işlem görüyor.

Kapalıçarşı’nın dünkü fiyatlamalarına göre ise Cumhuriyet altını 17.124, çeyrek altın 4.165 liradan satılıyor.

İLGİLİ ANALİZ Altın yükselen kanala tutunma çabasında Geçtiğimiz hafta ABD’den gelen veriler sonrasında önemli bir yükselişe imza atan ons altın, bir üst yükselen kanala yükselmeyi başarmıştı. Bu analizimizde yaşanan kar satışları sonrasında yükselen kanal desteğinde tutunmaya çalışan ons altın ve gram altını teknik açıdan inceleyeceğiz.
REKLAMI KAPAT X